U zdravstvu vršioci dužnosti direktora probili zakonski rok

Izvor: Politika, 06.Mar.2012, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U zdravstvu vršioci dužnosti direktora probili zakonski rok

Prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, funkcija vršioca dužnosti direktora ne može trajati duže od šest meseci

Značajan broj bolnica i zdravstvenih instituta u Srbiji umesto direktora, već više meseci, a negde i duže od godinu dana, vode vršioci dužnosti direktora. Na čelu nekih zdravstvenih ustanova nalaze se direktori kojima je istekao mandat ili koji čekaju odlazak u penziju, a na njihovo mesto se ne imenuju novi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << direktori. Mandati su istekli i članovima Upravnog i Nadzornog odbora, ali se novi ne imenuju. Prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, funkcija vršioca dužnosti direktora ne može trajati duže od šest meseci, što je u nekim ustanovama odavno prošlo, kao na primer u Institutu za radiologiju i onkologiju Srbije ili u Kliničkom centru u Nišu.

Povodom ovog problema, u Ministarstvu zdravlja za „Politiku” je rečeno da ovo ministarstvo „ulaže napore kako bi imenovalo legitimne organe upravljanja, pa se u tom cilju pristupilo imenovanju vršioca dužnosti direktora u ustanovama gde je direktorima istekao mandat, a u međuvremenu nije raspisivan konkurs za direktora, odnosno direktor je u statusu vršioca dužnosti dužem od roka predviđenog zakonom.Takvo stanje postoji i u Specijalnoj bolniciu Surdulici, Zdravstvenom centru „Smederevo”, Specijalnoj bolnici za interne bolesti „Mladenovac”.

Ministarstvo zdravlja imenovalo je vršioce dužnosti direktora u ustanovama i zdravstvenim centrima koje su u postupku razdvajanja – u opštim bolnicamau Požarevcu, Loznici, Pirotu i Prokuplju.

Direktori koji su u statusu vršioca dužnosti direktora dužem od zakonskog propisanog roka nisu želeli da javno komentarišu svoj položaj i razloge zašto već nisu imenovani, ali nezvanično kažu da je reč o „političkim razlozima”. Izostanak dogovora između koalicionih partnera, ali i predstojeći izbori, smatraju oni, razlog su zašto se ovaj problem ne rešava.

O. Popović

objavljeno: 07.03.2012

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Zdravstvo bez izabranih direktora

Izvor: B92, 07.Mar.2012, 10:55

Beograd -- Više zdravstvenih ustanova u Srbiji umesto direktora, već više meseci, a negde i duže od godinu dana, vode vršioci dužnosti direktora...Prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, funkcija vršioca dužnosti direktora ne može trajati duže od šest meseci, piše 'Politika'..Na čelu nekih...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.