U pripremi PLAN za radnike propalih firmi starijih od 50 godina: Do uslova za penziju sabiranjem staža i godina

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Jul.2018, 07:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U pripremi PLAN za radnike propalih firmi starijih od 50 godina: Do uslova za penziju sabiranjem staža i godina

Traži se rešenje

Država razmatra najbolji model za odlazak u penziju građana koji imaju više od 50 godina, a ostali su bez posla i nemaju dovoljno radnog staža da ispune zakonski uslov za penzionisanje.

Pročitajte i:

Radi se mahom o građanima koji su radili u propalim firmama i ostali na ulici.Većina njih je već godinama na birou ili povremeno radi neke poslove.

- Za >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ljude koji imaju blizu 50 ili više godina veoma je teško da nađu posao, bez obzira na radno iskustvo. Upravo zbog toga država pokušava da nađe način kako d a ih penzioniše – kaže izvor upoznat sa planom države.

Prema njegovim rečima, ideja je da se u takvim slučajevima sabiraju godine staža i godine starosti.

- Tako će, na primer, neko sa 53 godine starosti i smao 12 godina staža u zbiru imati 65 i tako steći uslov za penziju. Još se traži pravi model, odnosno formula po kojoj bi se to obračunavalo. Dakle, razmatra se koliki bi trebalo da bude minimum godina starosti, a koliki za staž – navodi sagovornik i dodaje da se proračunom bavi Ministarstvo finansija.

Kako objašnjava, ovo je na neki način eksperimentalni projekat i tek će se videti koliko bi se ljudi prijavilo i kako bi se pokazao u praksi.

Za profesora Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodraga Savića ovo nije loša ideja. On naglašava da se određeni broj ljudi, sticajem prilika, našao u poziciji da je ostao bez posla.

- To se nije desilo njihovom krivicom već činjenjem ili nečinjenjem države. Oni su se našli u propalim preduzećima, a predugo je da čekaju 65 godina da bi ostvarili pravo na penziju. U tom smislu treba tražiti kompromisno rešenje. Ono će svakako biti između toga da se ne optereti previše penzioni fond, a sa druge strane da im obezbedi koliku-toliku penziju – navodi Savić.

Kako kaže, to bi bila više neka socijalna kategorija penzionera, s tim da ovim ljudima treba ostaviti mogućnost i da dopunski zarađuju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.