U Crnoj Gori u penziju sa 67 godina

Izvor: B92, 03.Dec.2010, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Crnoj Gori u penziju sa 67 godina

Podgorica -- Zaposleni muškarci u Crnoj Gori iće će u penziju sa 67 godina starosti od 2025, a žene od 2041. godine, predviđa zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Novi zakon će se početi da se primenjuje od 2014. godine, do kada je na snazi postojeći, po kome je starosna granica za odlazak u penziju za muskarce 65, a za žene 60 godina.

Numanović je rekao da bi sada u Crnoj Gori trebalo otvoriti oko 50.000 novih radnih mesta da bi postojeći sistem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << penzijsko-invalidskog osiguiranja bio finansijski održiv.

Osobe koje imaju osiguranje od 40 godina moći će se penzionisati i ranije, bez obzira na godine starosti, ali mogu i nastaviti da rade do starosne granice i biće stimulisani sa 40 odsto uvećanja za svaku godinu staža.

Izmenama penzijskog zakona uvedena je privremena penzija koja se može koristiti sa 62 godine života i 15 godina radnog staža.

Penzije će se, po novom zakonu usklađivati po modifikovanoj švajcarskoj formuli koja podrazumeva obračunavanje 50 odsto kretanja zarada i 50 odsto kretanja potrošačkih cena.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.