Izvor: MozzartSport.com, 29.Maj.2020, 13:25

Svi ste sigurno čuli za njega i niste znali da još igra - Fei je konačno u penziji!

U petoj deceniji života je okačio patike o klin

Odbojkaši imaju duge karijere, ali i među njiima postoje fenomeni koji traju mimo svih zakona fizike i prirode. Jedan takav je Alesandro Fei.

Ko god je nekad pogledao nekoliko odbojkaških utakmica, zna ko je Alesandro Fei. Italijanski odbojkaš je na velikoj sceni poslednjih dvadesetak godina. Ipak, došlo je vreme da i on okači patike o klin. U 42. godini je rekao da je kraj! Možda bi igrao još da >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << nije bilo pandemije korona virusa koja je okončala sezonu u evropskoj odbojci i poslala aktere u ovom sportu na polugodišnju pauzu. Fei nije mogao da čeka i rekao je da je dosta…

Fei je u profesionalnoj karijeri odigrao čak 25 sezona i živa je legenda italijanske, evropske i svetske odbojke. Počeo je karijeru u rodnom Fojanu 1993. godine, potom igrao četiri godine za Padovu sa kojom je debitovao u Seriji A , da bi kasnije igrao za najveće italijanske klubove. Tri godine za Lube Maćeratu, čak 11 godina za Sisli, potom dve sezone u Pjaćenci, pa opet dve u Lubeu, jednu u Latini, još jednu u Pjaćenci i poslednje dve u Pjaćencinom gradskom rivalu Ju Enerdži sa kojim se takmičio u drugoj ligi i tamo bio najbolji igrač.

Fei je u reprezentaciji Italije debitovao davne 1998. godine i na prvom velikom takmičenju osvojio najvažniju medalju u karijeri. Bilo je to na Svetskom prvenstvu u Japanu kada je Italija predvođena Gardinijem, Đanijem, Sartoretijem, Papijem, Garvinom i ostalim asovima u finalu savladala Jugoslaviju. Fei je bio najmlađi u toj generaciji, a na kraju je upisao 253 meča u dresu sa državnim grbom.

Počeo je kao srednji bloker, da bi u poznim godinama karijere nekoliko sezona igrao kao korektor i na kraju se za dobrobit svog tima opet vratio na ulogu srednjaka kako bi mlađi korektori dobili šansu. Sa Azurima je pored svetske titule osvojio dva evropska zlata, dve Svetske lige, a sa Olimpijskih Igara ima tri medalje. Jednu srebrnu i dve bronzane. To je ujedno i jedino zlato koje mu nedostaje u karijeri. Tokom klupske karijere je osvojio Ligu šampiona, četiri Skudeta i pet pehara u Kupu Italije.

Na kraju, ispisao je istoriju italijanske odbojke kao najbolji poenter Serije A svih vremena. Ukupno je u karijeri osvojio 10.152 poena u italijanskoj ligi zbog čega je dobio nadimak Superbomber. Bio je MVP u brojnim takmičenjima i ponajbolji italijanski odbojkaš u jednom periodu.

Korona virus je sprečila legendu da se od odbojke oprosti na parketu i uz ovacije navijača, ali ostaje u ovom sportu. Odmah mu je ponuđena uloga tim menadžera u Pjaćenci koju će početi da obavlja u narednim danima.

Sa njegovim odlaskom u penziju, definitivno se stavlja tačka i na jednu epohu u istoriji svetske odbojke koja se pamti i kod nas. Bila su to vremena kada smo je odbojka postala ravnopravan član sportske porodice u Jugoslaviji zahvaljujući legendarnoj generaciji braće Grbić, Vujevića, Meštera, Gerića… Ti momci su učinili odbojku popularnom na ovim prostorima, a najveći rivali su im tada bili baš Italijani koje nismo baš voleli. Među njim je tada bio i Fei posle čijeg penzionisanja je ta generacija ostala bez aktivnih igrača.

Tagovi:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.