Svetin čarobni svet obojenog stakla

Izvor: RTS, 28.Avg.2018, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetin čarobni svet obojenog stakla

Vitraž, tehnika ukrašavanja bojenim staklom, karakteristična za Gotske katedrale, vratila se u modu nakon nekoliko vekova. Zbog složenog procesa izrade i skupog materijala, ovim umetničkim zanatom se kod nas bavi mali broj stvaralaca. Jedan od njih je Svetomir Anđelković iz Kruševca, ekonomista u penziji, zaljubljenik u arhitekturu, koji će u rodnom gradu biti zapamćen po svojim vitražima. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Spretne ruke i interesovanje za drevnu tehniku Svetozar je nasledio od dede. Pre 20 godina i sam se upustio u misiju brisanja granica između zanata i umetnosti. Osim talenta, Svetu krasi preciznost i ekonomičnost, koja je važna u čarobnom svetu skupog obojenog stakla.

"Ovo je vrlo složen posao. Zato ga malo ljudi i radi. Komplikovan je u tom smislu, ali i lep istovremeno. Sve je to odraz unutrašnjosti jednog čoveka. Znači,  čovek ako ima lepotu u sebi, on će tu lepotu znati i da iznedri iz sebe", kaže vitražista Svetomir Anđelković.
A, lepote je svuda. U predmetima, abažurima, ikonama – kojima se posebno posvetio u penzionerskim danima.
Ukrašene javne ustanove, bolnica, crkve, njegov su doprinos gradskoj akciji "Sto kockica za mozaik Kruševca".
"On jeste ostavio taj trag i on jeste dao nekakav lep primer koji sada nikoga ne obavezuje. Ali može da bude i inspirativan. U svakom od nas ima jedna doza humanosti. Kolika je i kada će ona da izađe na videlo, to niko ne zna. Ali definitivno mislim da je Sveta odradio jedan fini poslić i tog čoveka treba jednostavno upamtiti po tome", navodi arhitekta Zvonko Marković.
Slika o kruševačkom vitražisti ne bi bila potpuna ako se ne pomene da stvara u okruženju koje mu omogućava da se bavi pčelarstvom i kolekcionarstvom etno nasleđa.
"Tako da eto, koliko budem mogao da ostavim deci jednu trajnu uspomenu na nekadašnje lepe stvari. I uostalom i vitraži su jedna vrsta tog odraza, te patine i prošlosti", rekao je Anđelković.
Iz Svetinog ateljea pruža se pogled na grad, koji ga, kaže, svakodnevno podseća na sve što još može da uradi za Kruševac, ne bi li bio još lepši.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.