Švajcarska formula za penzije, penzioneri traže usklađivanje dva puta godišnje (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Nov.2022, 11:47

Švajcarska formula za penzije, penzioneri traže usklađivanje dva puta godišnje (AUDIO)

Penzionerska udruženja podržavaju najavljenu promenu švajcarske formule za usklađivanja penzija, ali smatraju da bi penzije ubuduće trebalo usklađivati dva puta godišnje, a ne jednom kao što je sad slučaj. Od države očekuju i mere kojima bi se posebno zaštitili penzioneri sa najnižim primanjima, koji najviše trpe udar inflacije.

Dobro je što je država prihvatila zahteve penzionera u pogledu novembarske i povišice koja sledi u januaru od ukupno 20,8 odsto, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zbog visoke inflacije, ocenio je predsednik Saveza penzionera Srbije Andreja Savić.

Prema predloženim izmenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koje je Vlada Srbije usvojila i uputila parlamentu predviđeno je da se usklađivanje penzija od 2023. godine radi u skladu sa bruto društvenim proizvodom. Savić napominje da su u tom pogledu predviđena tri modaliteta i dodaje da će penzionerske organizacije tražiti i da se usklađivanje radi dva puta godišnje kako bi se sprečilo negativno dejstvo inflacije.

Predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije Milan Grujić ukazuje, međutim, da i aktuelne povišice ipak neće popraviti standard penzionera, a zbog visoke inflacije i rasta cena. Grujić kaže da bi usklađivanje samo na godišnjem nivou dodatno obezvredilo aktuelno povećanje penzija. On ističe da je ključno da se obezbedi da prosečna penzija ne bude manja od 50 odsto prosečne plate.

Iz penzionerskih udruženja podsećaju da je letos osnovana i komisija koju, pored njih, čine i predstavnici ministarstava rada i finansija, a koja bi trebalo da se bavi tim problemom. Apeluju da rešenje mora da se pronađe što pre, jer je eksplozija cena, posebno hrane i energenata, najteže pogodila upravo penzionere sa najmanjim primanjima.

Detaljnije u audio prilogu.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.