Šutanovac: Budžet za vojsku – 53 milijarde dinara

Izvor: Politika, 30.Nov.2011, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šutanovac: Budžet za vojsku – 53 milijarde dinara

BEOGRAD – Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je danas da je budžet tog ministarstva i vojske za narednu godinu projektovan na oko 53 milijarde dinara, i izrazio očekivanje će sa rastom bruto društvenog proizvoda biti dodatno povećan.

„Po projekciji očekujem više od 52-53 milijarde dinara čistog novca”, rekao je Šutanovac je, uz napomenu da je sada teško precizno reći o kojoj sumi se radi.

„Činjenica da se odlaskom vojnih penzija iz našeg sistema >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << (iduće godine) smanjuje naš budžet, ni na koji način ne ugrožava funkcionisanje Ministarstava odbrane”, rekao je on.

Šutanovac je podsetio da novac za isplatu vojnih penzija „mi praktično i nismo imali” i „najvažnije je što će konačno postati transparentno da budžet vojske nije toliko veliki i da je jedan od najmanjih u regionu u odnosu na njenu veličinu”.

„Neophodno je da se on (budžet) poveća u skladu sa povećanjem našeg bruto društvenog proizvoda....po projekciji očekujem preko 52 - 53 milijarde dinara čistog novca”, rekao je ministar odbrane.

On je naveo i da je reforma penzionog sistema izuzetno dobar potez, naglasivši da „vojni penzioneri neće izgubiti nijedno pravo koje imaju sada”.

„Verujem da će njihove potrebe biti mnogo bolje zadovoljene, jer očekujemo da naš zdravstveni fond bude još vitalniji nego do sad i da za penzionere i pripadnike vojske vojno zdravstvo bude na najvećem mogućem nivou”, rekao je Šutanovac.

On je podsetio i da su, po statistikama, reforme sprovedene u našim oružnim snagama impresivne i mnogo bolje urađene nego u državama koje su odavno članice NATO.

„Reformu sprovodimo po najboljem standardu i više puta sam naglasio da su to NATO standardi, ali mislim da je to jedini pravi put da naša vojska bude ozbiljna, modena i na najbolji mogući način organizovana”, rekao je ministar odbrane.

On je naglasio da tome u prilog govori i činjenica da danas za određena mesta na koja se javljaju oni koji žele dobrovoljno da služe vojni rok imamo tri puta više kandidata.

Prema njegovim rečima, to pokazuje da postoji veoma veliko interesovanje i da je Vojska Srbije vratila ugled „što je, naravno, bilo i najvažnije”.

Ministar odbrane Srbije je prethodno u Domu Garde Topčider razgovarao sa norveškim kolegom Espenom Bartom Eideom.

Tanjug

objavljeno: 30.11.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.