Srbija: Sve više živimo od penzija, a sve manje od plata

Izvor: BKTV News, 24.Apr.2012, 10:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija: Sve više živimo od penzija, a sve manje od plata

Kako se u Srbiji živi, odnosno sastavlja kraj s krajem, pokazala je Anketa o potrošnji domaćinstva u 2011. godini. Statistika je, naime, snimila 2,5 miliona porodica u našoj zemlji: njihovi članovi, pojedinačno, mesečno troše – 17.807 dinara, a u domaćinstvu je više onih koji su izdržavani ili rade u sivoj zoni nego onih što rade, to jest primaju plate ili penzije.
Naime, anketa Zavoda za statistiku pokazala je da su lane ovdašnja domaćinstva imala prihod od 51.641 >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << dinar, a da su im mesečni izdaci iznosili 47.574 dinara, s tim da su za hranu izdvajala 42,9 odsto.
– Pošto prosečno domaćinstvo ima 2,9 članova, dolazimo do prosečne potrošnje po članu od 17.807 dinara mesečno – kaže za „Dnevnik” ekonomista Miroslav Zdravković, ukazujući na to da, ako se na prvi pogled ova brojka može učiniti i velikom, treba pogledati i kakva je struktura stanovništva prema primanjima. – U Srbiji zvanično radi 1,74 milion stanovnika, i još 1,68 milion prima penzije. To znači da u svakoj porodici od 2,9 člana, plate ili penzije prima 1,4 član, a 1,5 je izdržavan, odnosno student ili nezaposlen, a moguće je i da zarađuje novac u sivoj zoni ili u poljoprivredi. Kada zaposlenima, penzionerima, sivoj zoni i poljoprivredi dodamo i doznake iz inostranstva, prihode od renti, prihode od prodaje imovine, dolazimo do ove prosečne svote novca za potrošnju.
Ipak, koliko god da se većina snalazi kako zna i ume i krpi da preživi od početka do kraja meseca, istinski ugrožene kategorije stanovništva su nezaposleni, romska populacija i ostareli poljoprivrednici koji ne mogu da obrađuju zemlju, a nemaju zemljoradničke penzije, koje su inače skromne i iznose oko 9.400 dinara, naglašava Zdravković.
To nisu jedini loši socioekonomski pokazatelji kada se ima u vidu anketa o potrošnji domaćinstava. Naime, kada se lanjska uporedi s prethodnom, uočljivo je da u mesečnim prihodima svake porodice raste učešće penzija, a opada udeo plata. U prosečnoj porodici s gotovo jednako novca raspolaže zaposleni i penzioner. Najveći udeo u ukupnim prihodima srpskih domaćinstava čine zarade iz redovnog radnog odnosa – 40,4 odsto, a pre samo godinu dana zarade su u porodičnoj kasi učestvovale sa 45,6 odsto. Udeo penzija u kućnom budžetu raste na uštrb plata pa one sada iznose 34,2 odsto ukupnih primanja, umesto pređašnjih 30 odsto.
Domaćinstva u Srbiji imala su u poslednjem kvartalu prošle godine mesečne prihode prosečno 53.984 dinara. Anketa o potrošnji domaćinstva pokazuje da su porodice na raspolaganju imale od 42.491 do 63.656 dinara, s tim da su najtanji kućni budžeti bili na jugoistoku zemlje.
Plate i penzije su najvažniji izvori prihoda, a ostatak čine primanja van radnog odnosa, socijalna primanja, ona iz inostranstva... Oko tri odsto srpskih porodica preživljava zahvaljujući pomoći rođaka sa sela, a 1,1 odsto od dotacija iz inostranstva. Anketa je pokazala da Vojvođani i Šumadinci imaju vajde od poljoprivrede, dok, recimo, žitelji prestonice tu „prednost” nemaju. Inače, Vojvođani su za hranu u poslednjem kvartalu prošle godine izdvajali najmanje – 37,1 odsto, a najviše su za trpezu davali žitelji južne i istočne Srbije – čak 48,9 odsto kućnog budžeta.
Interesantno je i da su domaćinstva u Vojvodini imala veliki udeo potrošačkih i investicionih kredita u mesečnim budžetima. Naime, u njihovim prihodima krediti su učestvovali sa 4,3 odsto, dok na jugu Srbije čine samo 0,4 odsto kućnog buđelara.
Izvor: Dnevnik
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.