Smanjenje primanja povećalo smrtnost penzionera za 26 odsto!

Izvor: Istinomer.rs, 10.Sep.2015, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjenje primanja povećalo smrtnost penzionera za 26 odsto!

Smanjenje penzija u novembru prošle godine ozbiljno je ugrozilo egzistenciju penzionera, tvrde u Uniji sindikata penzionera Srbije. Kako u intervjuu za Istinomer ističe Milorad Vujasinović, predsednik ove organizacije, u poslednjih šest meseci smrtnost penzionera u Srbiji povećala se za 26 odsto!
„Upoređujući podatke za poslednjih šest meseci sa istim periodom prošle godine videli smo da je broj umrlih porastao >> Pročitaj celu vest na sajtu Istinomer.rs << za čak 26 odsto. Ako su hteli da smanjenjem penzija uklone stare ljude, onda su uspeli u tome. Penzioneri su sada došli u situaciju da posle plaćanja komunalnih usluga moraju da biraju između hrane i lekova. Zbog toga imamo sve veći broj umrlih. Jer po našoj evidenciji penzioner prosečno na lekove i preglede troši mesečno između 10.000 i 12.000 dinara“, kaže Vujasinović.

Ali nisu svim penzionerima smanjena primanja?

To je tačno, nije smanjeno onima koji su imali ispod 25.000 dinara. Ali oni su realno sada u goroj situaciji. Sve cene su se povećale. Poskupelo je gorivo, struja, grejanje, lekovi… Sada su uveli i veći porez na imovinu, što mislimo da je krajnji udarac na penzionere. Zato se i zalažemo da se taj zakon kojim se povećao porez na imovinu ukine ili izmeni. Pa, mi imamo najveći porez na imovinu u Evropi.
Kakve izmene Zakona o porezu na imovinu predlažete?
Predlažemo da se svaka porodica koja ima od 25 do 30 kvadrata stambenog prostora po članu domaćinstva oslobodi plaćanja poreza na imovinu. Sve preko toga bi se oporezovalo. Nismo protiv plaćanja poreza, ali mora da se poštuje Ustavom zagarantovano pravo da se prilikom određivanja visine poreza uvaži ekonomska situacija u kojoj se nalazi poreski obveznik.
Iz Vlade Srbije, ipak, najavljuju bolja vremena. Ministar finansija Dušan Vujović kaže da će doći do povećanja penzija i da će deo penzionera imati primanja veća nego ikad.
Da, čuo sam tu izjavu. To je sipanje prašine u oči. Neko je imao 25.000 dinara penziju, a sada će imati jedan odsto više, znači 25.250 dinara. Ne treba lagati ovaj narod. Svi znamo šta je svaka vlast napravila. Ispostavilo se da kako koja vlada dođe sve je gora. Ne tražimo povećanje penzija, osim onih najmanjih, a zahtevamo samo da nam vrate ono što su nam ukrali.
Ali kad premijer Vučić gostuje na televiziji javljaju se penzioneri koji mu daju podršku zbog smanjenja penzija?
Takvih ima vrlo malo. On je zaveo te ljude. Što bi rekao naš narod, “lete k’o ovce na solila”. Vide neki spas u tome što on priča i radi.
Šta se dešava sa vašom inicijativom da Ustavni sud oceni ustavnost i zakonitost Zakona o privremenom uređenju načina isplate penzija?
Obavestili su nas da su tu inicijativu uzeli u razmatranje. Inače, svake nedelje šaljemo Ustavnom sudu peticiju da se pokrene pitanje ocene ustavnosti. Ali, pošto se sud ne izjašnjava po tom pitanju planiramo da sredinom oktobra organizujemo protest i tražimo da se što pre izjasne o toj inicijativi. Time želimo da iscrpimo sva pravna sredstva ovde kako bismo mogli da se žalimo i Sudu za ljudska prava u Strazburu.
Kakvi su vaši odnosi sa PUPS-om?
PUPS je najveći krivac za smanjenje penzija. PUPS i Savez penzionera. Oni ne rade u interesu penzionera, već su se podvukli Vladi da bi ostali na pozicijama koje su zauzeli. PIO fond raspolaže sa 23.000 kvadrata poslovog prostora koje je dao Savezu penzionera i PUPS-u besplatno, a ovi to iznajmljuju drugima i tako se finansiraju.
Ako je tako da li vi nameravate da prerastete u partiju, da li imate političke ambicije?
Ne, mi nemamo političke ambicije, ne želimo da pravimo stranku, već samo hoćemo da štitimo interese svih penzionera. Napravljeni smo po ugledu na evropske sindikate, a tamo svi sindikati imaju i svoj sindikat penzionera.

Nastavak na Istinomer.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Istinomer.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Istinomer.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.