Skupština o amandmanima na izmene Zakona o PIO

Izvor: RTS, 04.Dec.2019, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština o amandmanima na izmene Zakona o PIO

Skupština Srbije nastavila je rad raspravom o 35 amandmana na izmene i dopune Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju kojim se od 1. januara 2020. godine uvodi indeksacija penzija po takozvanoj švajcarskoj formuli.
Ministar finansija Siniša Mali rekao je ranije da "švajcarski model" podrazumeva da se indeksacija vrši svake godine u zavisnosti od toga koliko je stopa inflacije i koliko su porasle >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << plate u privredi.

Mali je dodao da su oba pokazatelja ponderisana sa po 50 odsto, ističući da je takav model najviše fer za najstarije sugrađane.
Tokom rasprave o amandmanima polemisali su poslanici SRS i SNS.
Poslanica SRS Nataša Jovanović rekla je da je povećanje od 5,4 odsto nedovoljno, jer neko ko ima penziju od 10.000 dinara će od 1. januara imati samo 540 dinara više. Ona je istakla i da penzioneri sa malim primanjima moraju da se snalaze na razne načine, pa i da voze taksi, jer ne mogu da prežive.
Kako je ocenila, "spektakularno" najavljivanje povećanja penzija od sledeće godine je nedovoljno i ponižavajuće i ne omoguhava bilo kakav pomak za najsiromašnije penzionere.
Ponovila je da je predlog radikala da minimalna penzija prati minimalnu potrošačku korpu.
Poslanica SNS Ljiljana Malušić rekla je da nije predsednik Srbije Aleksandar Vučić kriv jer neko ima penziju od 10.000 dinara, navodeći da se sada radi na tome da penzije budu što veće kako bi penzioneri mogli da žive mnogo bolje.
Ona je dodala da 60 odsto od ukupnog broja penzionera kojih je 1,7 miliona nije imalo smanenje penzija.
"Idemo korak po korak da penzioneri žive bolje", poručila je Malušićeva.
Više poslanika SNS ukazalo je na, kako ocenjuju, "nedomaćinsko ponašanje" prethodne vlasti prema PIO Fondu.
Izmenama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju pravo na porodičnu penziju će moći da ostvare i osobe koje su živele u vanbračnoj zajednici sa preminulim.
Takođe se utvrđuje i status osoba koje rade na teritoriji Srbije za stranog poslodavca koji nema registrovano preduzetništvo ili predstavništvo u Srbiji i oni se uvode u osiguranje u svojstvu osiguranika samostalnih delatnosti.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Radikali i SNS u Skupštini Srbije o položaju penzionera

Izvor: Beta, 04.Dec.2019

U Skupštini Srbije danas se tokom rasprave o izmenama i dopunama Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju najčešće polemisalo o položaju penzionera, smanjenju penzija od pre nekoliko godina i najavljenom povećanju od 1. januara 2020. godine.Poslanica Srpske radikalne stranke (SRS) Nataša Jovanović...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.