Vlast i opozicija o izmenama Zakona o penzijama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Sep.2018, 03:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlast i opozicija o izmenama Zakona o penzijama

Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, na koji je podneto 615 amandmana, poslanici opozicije su ocenili kao opasan, dok su poslanici vladajuće većine poručili građanima Srbije da ne brinu jer je, navode, uspostavljen siguran model finansiranja penzija.

Poslanica SRS Vjerica Radeta je rekla da celokupna rasprava upozorava penzionere, i one koji će to biti u budućnosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da će biti usvojen jedan veoma opasan zakon koji predviđa mogućnost eventualnog povećanja penzija samo kada to Vlada proceni i kaže da ima dovoljno sredstava u budžetu.

"Niste smeli, ministre Đorđeviću, dozvoliti da se iz zakona briše mogućnost usklađivanja penzija. Ovo što radite može da znači da nikada više neće biti povećanja penzija", dodala je Radeta.

Poslanik SRS Nemanja Šarović je podsetio da Ustav Srbije građanima garantuje određena prava i da postoje određena stečena prava u koja se ne sme dirati, a među je kojima je i pravo na penzije.

"Vi očigledno pravo na penzije ne razlikujete od socijalne pomoći i to ste pokazali kada ste doneli zakon kojim ste građanima Srbije oteli primanja na koje imaju pravo u skladu sa Ustavom i zakonom kada ste im oteli ono što su zaradili da li ste uzeli 10 odsto od penzija ili ste doneli dekret da se otme, na primer, sa tekućih računa svima po 10 odsto potpuno je svejedno - pljačka je pljačka", rekao je Šarović.

Poslanica SNS Aleksandra Tomić je rekla da visina penzija zavisi od ekonomske moći države.

"Penzionerima Srbije želimo da poručimo da je uspostavljen siguran model finansiranja penzija zato što postoji sigurna ekonomska politika Vlade Srbije i građani Srbije više ne treba da brinu", dodala je ona.

Lider Dveri Boško Obradović je upitao sadašnju vlast kada će penzionerima vratiti otete penzije jer je to, kako je dodao, njena moralna obaveza.

Među brojnim izmenama Zakona o PIO, ključna je ukidanje smanjenja penzija, zahvaljujući kojoj će oktobarsku penziju (isplata u novembru) penzioneri dobiti sa uvećanjem.

Novim zakonom biće utvrđen pravni osnov kojim se daje mogućnost Vladi za isplatu novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju u zavisnosti od ekonomskih kretanja i finansijskih mogućnosti budžeta Republike Srbije.

Pored toga, biće promenjen način obračuna visine prevremene starosne penzije za osiguranike kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem (tzv. beneficirani stažž), a koji odlaze u prevremenu starosnu penziju uz smanjenje visine penzije, tako da se "penali" za ove osiguranike računaju u odnosu na njihovu sniženu starosnu granicu za svakog konkretnog osiguranika sa beneficiranim stažom.

Opozicija je prethodnih dana kritikovala predloženo rešenje, navodeći da nije dobro da vlada ima diskreciono pravo da određuje procenat povećanja, a takođe su pitali kako će se vratiti ono što je penzionerima oduzeto u prethodne četiri godine.

Prema njihovim procenama, reč je o iznosu od oko 800 miliona evra.

Ministar za rad Zoran Đorđević rekao je da se penzije neće usklađivati sa rastom cena i inflacijom već da se teži da penzije dostignu minimalnu potrošačku korpu, što znači da će povećanje biti veće od aktuelne inflacije.

Pored ovog zakona, na dnevnom redu su i izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počela rasprava o amandmanima na izmena Zakona o penzijama

Izvor: B92, 26.Sep.2018

Beograd -- Skupština Srbije počela raspravu o amandmanima na izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojim se ukida privremeno smanjenje penzija...Opozicija je tokom načelne rasprave tražila da se penzionerima vrati "oteto" s obzirom da su penzije smanjene još 2014. godine i...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.