Raste potražnja kredita

Izvor: RTS, 16.Nov.2019, 14:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raste potražnja kredita

Niska stopa inflacije i smanjenje referentne stope na dinare smanjili su troškove finansiranja države, ali i privrede i stanovništva. Krediti rastu u proseku za 10,4 odsto, a banke se sve više ohrabruju da odobravaju nove pozajmice.
Kada rastu krediti raste i ukupna ekonomija. Tražnju kredita ohrabriće i najavljeno povećanje plata i penzija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ali za razliku od ranijih godina u Narodnoj banci tvrde da u ukupnoj privatnoj potrošnji od 30 milijardi evra godišnje najviše učestvuju plate iz privatnog, a ne penzije i zarade iz javnog sektora.

"Fond plata u privatnom sektoru čini oko 45 odsto izvora lične potrošnje u Srbiji. Na drugom mestu je fond penzija koji čini oko 15 posto, a zatim fond plata u javnom sektoru negde 12 - 12,5 odsto. Imamo i doznake i kredite koji čine nešto manje učešće", kaže Milan Trajković iz NBS. 
Dakle u Narodnoj banci demantuju da niske zarade kreiraju tražnju keš pozajmica. Ali koji su krediti najtraženiji? 
"U Srbiji i dalje najviše rastu potrošački krediti, takozvani 'keš krediti', ali u poslednje vreme i stambeni krediti. Na strani preduzeća tu su još uvek glavni oblik krediti za obrtna sredstva, još zajedno čekamo da se probudi tražnja na strani dugoročnih investicionih kredita", kaže Branko Greganović, predsednik Izvršnog odbora NLB banke. 
Prema podacima Narodne banke Srbije dugoročni investicioni krediti ipak se bude i oni su u poslednjih godinu dana povećani za čak 27 odsto. Šta ohrabruje banke da ublažavaju uslove za odobravanja novih kredita?
"Pad premije rizika zemlje, povećana konkurencija među bankama a svakako i ubrzanje privrednog rasta i povoljni trendovi na tržištu rada", kaže Mirjana Miletić iz NBS.
Ono što bankare najviše interesuje to su trendovi, a oni će biti pozitivni i slični bar naredne dve godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.