Radnici na ulicama: Poslodavci su zaspali, vreme je da se probude

Izvor: B92, 05.Dec.2018, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici na ulicama: Poslodavci su zaspali, vreme je da se probude

Ljubljana -- Oko hiljadu članova i aktivista vodećih slovenačkih sindikata protestovalo je ispred sedišta Privredne komore u Ljubljani protiv niskih plata i penzija

Protest je njihov odgovor na izjave udruženja poslodavaca da će otkazati kolektivne ugovore za zaposlene ako parlament donese Zakon o povećanju minimalnih plata koji je u zakonodavnoj proceduri.

"Treba povećati sve plate, a ne samo one >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << minimalne", izjavila je predsednica Saveza samostalnih sindikata (ZŠS) Lidija Jerkič i dodala da su sindikati spremni i na oštrije mere, poput štrajkova, ako poslodavci zbog novog zakona o minimalnoj plati stvarno otkažu kolektivne ugovore, prenosi Hina.

Predsednik sindikata Pergam i predstavnik zaposlenih u javnom sektoru u pregovorima sa vladom oko povećanja plata Jakob Počivavšek založio se za solidarnost svih sindikata u nastupima prema vladi, rekavši da se time jača sindikalna pozicija.

Prema njegovim rečima, kad je reč o politici plata, poslodavci u Sloveniji su "zaspali" i nikoga ne čuju, pa je vreme da se probude.

Počivavšek je kritikovao poslodavce da ne usklađuju plate radnika sa ekonomskim rastom i najavio još veće proteste ukoliko ne dođe do pregovora poslodavaca i radnika.

Učesnici protesta nosili su transparente na kojima je pisalo "što više radite manje dobijate", "ekonomija je mašina koja svakog obara", "poslodavci vi ste pohlepni, gurate nas u siromaštvo".

Slovenački parlament je prošle nedelje potvrdio predlog novog zakona o minimalnoj plati, po čijim bi odredbama, od početka 2019. godine, minimalna plata za zaposlene sa punim radnim vremenom, porasla na 638 evra, a u 2020. godini na 700 evra.

Glavna primedba slovenačkih udruženja koje zastupaju poslodavce odnosi se na to da se povećanjem zagarantovane minimalne plate smanjuje razlika između najnižih i prosečnih plata, jer je prosečna na nivou svih zaposlenih u Sloveniji oko 1080 evra neto, a u realnom i privatnom sektoru i znatno niža.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.