Radnici BBC najavljuju štrajk zbog penzija

Izvor: Vesti-online.com, 14.Sep.2010, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici BBC najavljuju štrajk zbog penzija

Sindikati britanskog javnog servisa BBC najavili su da će u oktobru održati dva 48-časovna štrajka u znak protesta protiv izmena pravilnika o penzijama.

Štrajkovi, koje su najavila tri sindikata BBC-a, zakazani su za 5. i 6. oktobar, u vreme održavanja kongresa Konzervativne partije. Ukoliko se ne postigne dogovor, novinari, tehničari i osoblje koje radi u emitovanju programa stupiće ponovo u >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << štrajk 19. i 20. oktobra, kada Vlada objavljuje odluku o smanjenju javnih troškova.

"Razočarani smo odlukom sindikata", ističe se u saopštenju rukovodstva kuće koje je ponudilo ustupke u pokušaju da spreči proteste zaposlenih. Sindikati su najavili konsultacije sa članstvom, a 1. oktobra bi trebalo da se sastanu i donesu konačnu odluku o štrajkovima.

Prema najnovijem pravilniku BBC-a, visina penzija biće zasnovana na prosečnoj plati tokom radnog staža, a korporacija neće uvoditi ograničenje maksimalnog godišnjeg rasta penzija od jednog procenta.

Zaposleni bi, međutim, morali da rade duže - do 65. umesto 60. godine kao dosad i morali bi da uplaćuju više novca u penzioni fond. BBC je u junu saopštio izmene pravilnika o penzijama u cilju smanjenja deficita u iznosu od dve milijardi funti (2,4 milijardi evra).

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.