Poslanici o fantomskim amandmanima i fantomskim poslanicima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Sep.2018, 11:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici o "fantomskim amandmanima" i "fantomskim poslanicima"

Skupštinsku polemiku o izmenama i dopunama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju obeležila je rasprava poslanika opozicije i vladajuće većine o "fantomskim amandmanima" i "fantomskim poslanicima".

Najpre je poslanik Nove Srbije - Pokreta za spas Srbije Đorđe Vukadinović rekao da su amandmani koje podnose poslanici vladajuće stranke "fantomski" i da su, kako je rekao, podneti ne da bi bili usvojeni, već da bi se trošilo vreme.

"Mi tri dana raspravljamo o >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << amandmanima, u pojedinostima, a pri tome smo stigli do drugog člana na prvu tačku dnevnog reda - ako očekujete da neko sedi i da na taj način mazohistički sluša ove amandmane koji su formulisani samo zato da bi se pričalo o uspesima vlasti, prosto to je mazohizam koji je nerealno očekivati od predstavnika opozicije, a ja bih rekao i bilo kog narodnog poslanika koji drži do sebe", rekao je Vukadinović.

Na to je predsedavajući zamolio Vukadinovića da ne upotrebljava izraz "fantomski amandmani" i da ne spori pravo poslanika da obrazlažu svoje predloge, a obraćanje Vukadinovića izazvalo je negodovanje vladajuće većine pa je tako poslanik Vladimir Orlić rekao:

"Đorđe Vukadinović je došao da nama kaže o čemu mi, kako je on kazao - raspravljamo ovde tri dana. Pa, on ne raspravlja, nego mi ovde raspravljamo tri dana, bez njegovog učešća. On je ušao u ovu salu pre minut i po, a pogledajte koliko ima sati, od 10 sati ja njega nisam video", rekao je Orlić, konstatujući da jedino fantomsko što se prethodnih dana dogodilo u Srbiji jeste "napad dvojice muškaraca sa fantomkama na suprugu Mladena Čolića, poverenika SNS u Šapcu".

Poslanik SNS Aleksandar Marković je kritikovao što Vukadinović naziva mazohizmom praćene izlaganja njegovih kolega i upitao je gde su poslanici opozicije?

"Gde su oni danas? Gde su juče? Gde su prekjuče? Šta je to pametnije što imaju da rade od prisustva na sednici Narodne skupštine na kojoj se donose važni zakoni...kažete fantomski amandmani. Ja isto onda mogu da kažem da su to fantomski poslanici koji nikada nisu prisutni kada treba da se raspravlja o predlozima zakona", naveo je Marković.

Skupština Srbije nastavila je danas rad raspravom o amandmanima na izmene i dopune Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju kojim se, između ostalog, ukida Zakon o smanjenju penzija najkasnije do 30. septembra 2018. godine.

Među brojnim izmenama Zakona o PIO ključna je ukidanje smanjenja penzija, zahvaljujući kojoj će oktobarsku penziju (isplata u novembru) penzioneri dobiti sa uvećanjem.

Novim zakonom biće utvrđen pravni osnov kojim se daje mogućnost vladi za isplatu novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju u zavisnosti od ekonomskih kretanja i finansijskih mogućnosti budžeta Republike Srbije.

Pored toga, biće promenjen način obračuna visine prevremene starosne penzije za osiguranike kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem (tzv. beneficirani staž), a koji odlaze u prevremenu starosnu penziju uz smanjenje visine penzije, tako da se "penali" za ove osiguranike računaju u odnosu na njihovu sniženu starosnu granicu za svakog konkretnog osiguranika s beneficiranim stažom.

Na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju podneto je 615 amandmana.

Na dnevnom redu su i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju na koji je podneto 37 amandmana, kao i Predlog zakona o profesijama od posebnog interesa za Republiku Srbiju i uslovima za njihovo obavljanje na koji je podneto 20 amandmana.

Poslanici o penzijama - podrška vlasti, kritika opozicije

Tokom rasprave o amandmanima na izmene Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju poslanici opozicije kritikovali su i danas predložena rešenja ocenjujući da se njima penzioneri dovode u neizvesnost, dok su predstavnici vladajuće većine istakli da je osnovni cilj izmena unapređenje položaja sadašnjih i budućih generacija penzionera.

Poslanik SNS Dragan Savkić je rekao da je osnovni cilj Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o PIO stvaranje dugoročne održivosti penzijskog sistema i unapređenje položaja sadašnjih i budućih generacija penzionera.

Poslanica SNS Stanislava Janošević je primetila da se mnogi pitaju zašto vladajuća stranka toliko potencira na otvaranju novih radnih mesta i odgovorila da su višestruki efekti toga.

"Ne samo da se smanjuje stopa nezaposlenosti što zaista jeste i primarni cilj, već to utiče na veći iznos, priliv poreza koji će biti uplaćeni u budžet. Samim tim to govori da će biti bezbednije i sigurnije penzije i nadamo se u naredom periodu i njihovom rastu", rekla je ona.

Poslanik Nove Srbije - Pokreta za spas Srbije Đorđe Vukadinović, međutim, smatra da nije dobro to što se izmenama i dopunama vladi daje diskreciono pravo da poveća penzije kada proceni da za to postoji potreba ili mogućnost.

Poslanica SRS Vjerica Radeta je rekla da predstavnici te stranke žele da penzionerima i svim ostalim građanima Srbije bude bolje.

Ona je ministru za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoranu Đorđeviću poručila da penzionerima treba da kaže ono što je predloženo i što će većina u Skupštini podržati, a to je, kako je rekla, "ako bude para u budžetu penzije će biti povećane, ako ne bude neće" i da to zavisi od ljudi u Vladi.

Ministar je rekao da građanima mora da se kaže kako nešto funkcioniše i šta i na koji način mogu da očekuju od države.

"Naša volja je da penzionerima podignemo penzije, da njihove penzije rastu u odnosu na minimalnu potrošačku korpu. To je ono što je naš cilj i mi ćemo to da ispunimo, a ova izmena i dopuna zakona je upravo put ka tome", dodao je Đorđević.

Na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju podneto je 615 amandmana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.