Ponoš postavljen za pomoćnika ministra spoljnih poslova

Izvor: Blic, 14.Jan.2010, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponoš postavljen za pomoćnika ministra spoljnih poslova

General-potpukovnik u penziji i bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš postavljen je na mesto pomoćnika ministra spoljnih poslova, potvrđeno je u Vladi Srbije.

Ponoš je krajem decembra 2008. godine razrešen dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Srbije, a godinu dana kasnije predsednik Srbije Boris Tadić doneo je ukaz o prestanku njegove profesionalne vojne službe.

Ponoš je rođen u Kninu 1962. Na Vojno-tehničkoj akademiji u Zagrebu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stekao je 1986. godine zvanje inženjera elektronike. Postdiplomske studije završio je 1999. na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, a pet godina kasnije pohađao je i Kraljevski koledž za odbrambene studije u Londonu.

U Vojsci je od 1986. Dve godine je bio komandir u jedinicama za elektronsko izviđanje i protivtenkovska dejstva, a od 1988. do 2002. godine bio je referent za razvoj i opremanje u Generaštabu. U Ženevskom centru za bezbednosnu politiku 2003. godine završio je Kurs evropske bezbednosti, a Kurs za više izvršioce u Maršal centru u Nemačkoj 2005. godine.

U Ministarstvu odbrane Srbije i Crne Gore bio je načelnik Odeljenja za integraciju u Upravi za međunarodnu vojnu saradnju do 2004, kada je imenovan za načelnika te uprave.

Od oktobra 2005. godine radio je kao zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore, a 2006. je postavljen za zastupnika načelnika Generalštaba.

Ponoš je potom u decembru iste godine unapređen u čin general-potpukovnika, a zatim je, odlukom predsednika Srbije, imenovan za načelnika Generalštaba Vojske Srbije. Krajem decembra 2008. godine razrešen je te dužnosti, nakon što je javno kritikovao rad Ministarstva odbrane Srbije.

Ponoš govori engleski, a služi se i ruskim jezikom. Oženjen je.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.