POVEĆANJE PLATA I PENZIJA Učiteljima četiri, zdravstvu tri, penzionerima 1,25 odsto

Izvor: Blic, 11.Nov.2015, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POVEĆANJE PLATA I PENZIJA Učiteljima četiri, zdravstvu tri, penzionerima 1,25 odsto

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će učitelji i nastavnici od prvog januara 2016. godine dobiti povećanje plata od četiri posto, a zaposleni u visokom obrazovanju, gde je bilo najviše problema u pregovorima sa MMF, imaće dva posto veće plate. Penzionerima sledi linearno povećanje od 1,25 odsto.

Zdravstvo će, rekao je Vučić, dobiti povećanje plata od tri odsto, koliko i zaposleni u socijalnim ustanovama.

Prema njegovim rečima, svi penzioneri, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ne bitno da li su im ranije penzije smanjene ili ne, dobiće linearno povećanje penzija za 1,25 odsto.

"Posle 40 godina, ove godine nema rebalansa budžeta"

On je rekao da u Srbiji ukupan broj penzionera u Srbiji iznosi 1.736.154, od čega 60 odsto nije bilo suočeno sa smanjenjem penzija, a koji će ovim povećanjem imati veće penzije nego što su ikada imali, i u realnom smislu zbog nulte stope inflacije.

- Naša odluka je za sve penzionere, kako one sa niskim, tako i one sa većim primanjima - naglasio je Vučić na današnjoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije povodom revizije trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnosti sa MMF-om.

On je ukazao da to znači da će penzioner koji je imao 20.000 dinara penziju, a nije mu smanjivana, dobijati 20.250, onaj koji je imao 40.000 imaće 40.500, a onaj koji je imao 80.000 imaće 81.000 dinara.

MMF, prema njegovim rečima zahtevao je da povećanje penzija bude niže.

Kako je rekao, opterećenje za penzije od 1,25 odsto predstavlja veće opterećenje po budžet od plata.

- Vojska i policija, uprkos oceni MMF da je policija preplaćena, a vojska dobro plaćena, takođe će dobiti povećanje od dva procenta poena - rekao je premijer Vučić.

Vučić: Povećanja nisu mala

Posle komentara ministra finansija Dušana Vujovića da se radi o skromnim povećanima, premijer Vučić je ponovo naglasio da on ne misli da je to malo i da nikome neće da se dodvorava.

Kako je rekao, razgovori sa MMF su bili teški i čak su i mogli da budu i prekinuti.

- Najveći problem je bio procenat povećanja plata u prosveti, najviše za univerzitetske profesore, jer MMF smatra da su preplaćeni - kaže Vučić.

Kako je rekao, sve što je dogovoreno sa MMF, Srbija je nadmašila, kako je to MMF zaključio.

- Deficit je niži u svakom mesecu, imali smo i suficit. Po prvi put u novijoj istoriji u plusu smo. To znači da smo mongo marljiivije radili - rekao je Vučić.

Kako je rekao, Vlada je pokušala da naradu olakša "svakako težak život".

- Na veoma smo dobrom putu, sigurnom i stabilnom i zato smo napravili fiskalni prostor da povećamo plate i penzije. Ne pričam o kratkoročnim davanjima, već o dugoročnom rešenju - rekao je Vučić i dodao da 7.000 dinara jednokratne pomoći o kojoj se pričalo ne treba omalovažavati i kritikovati.

Kako je rekao, ko ne želi taj novac, uvek može da ga vrati u budžet Srbije.

"Po prvi put u novijoj istoriji u plusu smo"

Prema njegovim rečima, i zdravstveni radnici bi voleli da dobiju tih 7.000 dinara, ali da na žalost, to ne može da im bude isplaćeno.

On je još rekao da se Srbija više neće zaduživati po 7,5 posto, jer smo, kako je rekao, imali "katastrofalne kredite po toj stopi".

Kako je istakao, posle 40 godina, ove godine nema rebalansa budžeta.

- Bolje smo radili nego što smo predvideli - istakao je premijer Srbije.

Kako je rekao, ovo što će biti izdvojeno nije malo.

- Oni koji kukaju za Tanjugom, izvolite platite - poručio je premijer Srbije.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Prosveti 4 odsto, zdravstvu 3, vojsci i policiji dva odsto

Izvor: Prva.rs, 11.Nov.2015

Penzije će, kako je rekao, biti linearno biti povećane za 1,25 odsto.  . Povećanje plate za tri odsto dobiće i zaposleni u ustanovama socijalne zaštite.. Premijer je naglasio da za administraciju, zaposlene u Skupštini, Predsedništvu i ministarstvima nije predviđeno povećanje plata. . Opterećenje...

Nastavak na Prva.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.