PIO fond: Ukinute invalidske penzije za 444 korisnika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Okt.2018, 14:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PIO fond: Ukinute invalidske penzije za 444 korisnika

Invalidske penzije ukinute su za 444 korisnika u postupku kontrole koju je radio Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje od 2014. do kraja prošle godine.

Revizija se odnosila na sve invalidske penzije koje u ostvarene devedesetih godina. U postupku je pregledana dokumentacija za više od 100.000 predmeta, urađeno je više od 4.000 vanrednih lekarskih pregleda, a obustavljene su penzije za 444 korisnika.

Zamenik direktora PIO fonda Aleksandar Milošević >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kaže da se na kontrolnom pregledu ponovo procenjivala radna sposobnost korisnika, da je bilo manjkavosti i u medicinskoj dokumentaciji i u dijagnozama.

Dvadesetak predmeta iz tog perioda prosleđeno je tužilaštvu zbog falsifikovanja medicinske dokumentacije.

"PIO fond kontinuirano proverava invalidske penzije, što je obavezna kategorija propisana zakonom, osim u izuzetnim slučajevima teških deformiteta, nekih progresivnih bolesti gde ne može da dođe do poboljšanja", rekao je Milošević za Tanjug.

On kaže da su kriterijumi za odlazak u invalidsku penziju maksimalno pooštreni Zakonom i pravilnikom o PIO iz 2003. godine, po kome se pravo na invalidsku penziju ostvaruje na osnovu potpunog gubitka radne sposobnosti u odnosu na bilo koji posao, a ne samo u odnosu na posao koji osiguranik obavlja.

"Poslednjih godina broj korisnika invalidskih penzija se konstantno smanjuje i sa 33 odsto, pre dve decenije, smanjen je na 16,8 odsto. Broj invalidskih penzija se smanjuje i u apsolutnom iznosu, tako da je danas 145.000 invalidskih penzionera manje nego pre 20 godina", pojasnio je on.

Dodaje da PIO fond stalno proverava invalidskih penzija i podseća da su kriterijumi za odlazak u penziju drastično pooštreni tako da je mogućnost zloupotrebe bukvalno svedena na minimum.

Dešava se, kaže, da se korisnici ne odazovu na kontrolne preglede. Ukoliko se korisnik ne odazove na dva takva poziva i ako ne opravda izostanak obustavlja mu se invalidska penzija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.