Ovaj put višak u budžetu odlazi na plate i penzije, u Fiskalnom savetu imaju druge predloge

Izvor: RTS, 27.Okt.2019, 09:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovaj put višak u budžetu odlazi na plate i penzije, u Fiskalnom savetu imaju druge predloge

Od 1. novembra na snagu stupa odluka Vlade o povećanju zarada u javnom sektoru. Kako je najavljeno, 4. novembra penzionerima bi trebalo da bude isplaćena jednokratna pomoć od 5.000 dinara. Koje profesije mogu očekivati povišicu, a kada stiže ček sa uvećanom penzijom kao i šta nakon povećanja zarada?
Više novca uskoro bi trebalo da se nađe u novčanicima zaposlenih u javnom sektoru. Kako je najavljeno, povećanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << će najviše osetiti zaposleni u zdravstvu jer bi platu višu za 15 odsto trebalo da prime medicinske sestre, tehničari, lekari... Dodatak od nekoliko hiljada dinara leći će na račun i policajcima, nastavnicima, sudijama, zaposlenima u vojsci...

Polovinom septembra ove godine, Vlada je usvojila odluku o povećanju plata zaposlenima u javnom sektoru i to u rasponu od osam do 15 odsto. Veće plate zaposleni bi trebalo da prime od 1. decembra.
I sve to od 46 milijardi dinara viška u budžetu. Na pitanje šta nakon povećanja plata, ekonomista Ivan Nikolić kaže – nastaviti u istom ritmu.
"Makroekonomska slika je potpuno promenjena i sada naliči na jednu zdravu i ozbiljnu ekonomiju, treba da menjamo privrednu strukturu pre svega favorizovati ili podsticati one oblasti ili delatnosti koje značajno doprinose rastu bruto domaćeg proizvoda što se i radi. Ali to je proces i te strukturne reforme koje su dugoročne ne idu tako brzo", kaže Nikolić.
U ekonomiji nema brzih ni jeftinih rešenja, ukazuju u Fiskalnom savetu. Dodaju da pogrešni koraci ne mogu uslediti jer je za njih prva greška povećanje plata umesto ulaganja u infrastrukturu.
"Biće još viškova u budžetu, i ovo bi stvarno trebalo da bude presedan koji se ne ponavlja. Dakle, u 2021. će se vrlo verovatno pojaviti neki efekat, budžetski višak, prostor tako da ga nazovemo koji i nastaje zato što se rashodi države za kamate smanjuju i onda bi ta sredstva stvarno trebalo potrošiti na nešto što pomaže svim ljudima u ovoj zemlji, a ne samo da bude usmereno na manju grupaciju zaposlenih u javnom sektoru jer taj višak pripada svim građanima Srbije", napominje Danko Brčerević, glavni ekonomista Fiskalnog saveta.
Da će građani osetiti boljitak smatra guvernerka koja je tokom zasedanja MMF-a u Vašingtonu izjavila da bi veća potrošnja na plate i penzije trebalo da ubrza privredni rast kroz veću tražnju. Da li je ovo očekivani sled?
"Uticaj plata na privredni rast je veoma mali i ako ga uopšte ima traje veoma kratko. Sa druge strane povećanje javnih investicija ima veliki efekat na privredni rast zato što se angažuje domaća radna snaga, domaća operativa, domaća preduzeća makar i kao podizvođači", dodaje Brčerević.
Ivan Nikolić kaže da razume skeptičnost a možda i strah pojedinih ekonomista da bi brži rast plata od rasta BDP-a odnosno privredne aktivnosti mogao destabilizovati ekonomiju ili nas čak vratiti na neki prethodni period.
"Ali uvažavajući ove nove okolnosti i potpuno rebalansiran makroekonomski okvir, uredne javne finansije, nisku inflaciju, relativno umeren deficit... U ovom trenutku nemam strah da bi išta loše moglo da se desi sa ovim povećanjem plata i penzija", ističe Nikolić.
Kako je za sada najavljeno penzije bi od 1. januara mogle da porastu za oko 5,5 odsto. Ekonomisti su saglasni da bi veće plate u 2020. mogli da dobiju i zaposleni u privatnom sektoru.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.