Oni će biti MOTOR SRPSKE EKONOMIJE: Još više učenika na dualnom obrazovanju, praksu nudi čak 880 kompanija

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Jun.2019, 12:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oni će biti MOTOR SRPSKE EKONOMIJE: Još više učenika na dualnom obrazovanju, praksu nudi čak 880 kompanija

Prosečna starost građevinca u Srbiji je oko 55 godina, a pritom na gradilištima širom zemlje nedostaju svi profili radnika.

Slična priča je i sa nedostatkom profesionalnih vozača, pekara, zava­rivača, armirača, krojača, šivača... Zbog nedostatka kvalifikovanih radnika koji su već nekoliko godina na listi deficitarnih zanimanja, poslodavci često zapošljavaju majstore pred ili u penziji ili one bez dovoljnih kvalifikacija.

U Srbiju dolaze kompanije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << koje imaju savremenu tehnologiju i u skladu sa tim traže određene profile radnika, koje na srpskom tržištu sve teže nalaze. Kako se očekuje da strane firme nastave sa ulaganjem u Srbiju jasno je da se moraju pripremati "novi" radnici, odnosno da mladi moraju da se obrazuju za zanimanje koje će im garantovati radno mesto.

Dualnim obrazovanjem do sada su bila obuhvaćena 33 obrazovna profila u okviru kojih se školuje oko 4.500 učenika. Njima je omogućeno da praktičnu nastavu obavljaju u 600 kompanija. Od ove školske godine, jer puna primena Zakona o dualnom obrazovanju počinje 1. septembra, procenjuje se da će 6.290 učenika – od čega 3.500 starih i 2.790 novih, pohađati teorijsku nastavu u jednoj od 72 srednje škole u Srbiji, dok će se praktični deo nastave za jedan od 36 dualnih profila obavljati u 880 kompanija - 600 starih i 280 novih. Za godinu dana više od 280 kompanija uključilo se u dualno obrazovanje, jer su se i same suočile sa činjenicom da kvalifikovane i potrebne radne snage nema i da je moraju "sami" stvoriti.

Kako bi se obrazovali kadrovi koji već duže vreme nedostaju na srpskom tržištu rada, pred svršenim osnovcima u narednoj školskoj godini naći će se ponude za školovanje pekara, modnih krojača, kuvara, industrijskih krojača, konobara, operatera za preradu metala, zidara, mesara, industrijskih mehaničara, poslastičara, bravara... Ostaje da se vidi koliko su mladi spremni da izaberu zanat kao buduće zanimanje, jer praksa iz prethodnih godina pokazuje da interesovanje za neke od njih nije bilo.

U svim ovim srednjim školama u Vojvodini povećan je obim praktične nastave, odnosno učenje se paralelno odvija u školama i kompanijama. Učenici drugog razreda provode dva, a u trećem tri dana nedeljno na praksi, dok su kompanije u obavezi da imaju zaposlenog zaduženog za rad sa učenicima. Pored toga, mladi koji odluče da se obrazuju za neki od ponuđenih zanata u okviru dualnog obrazovanja dobijaju novčanu naknadu koja iznosi 70 odsto od minimalne cene rada po svakom satu provedenom na praktičnoj nastavi, osiguranje za slučaj povrede na radu i pokrivaju im se troškovi prevoza i ishrane.

Treba istaći i to da u dualnom obrazovanju poslodavci kod kojih učenici obavljaju praktični deo nastave nisu obavezni da ih nakon završetka obrazovanja zaposle. Uz to, ni sami učenici koji završe zanat u dualnom obrazovanju nemaju obavezu da ostanu u kompaniji u kojoj su bili na praksi, odnosno mogu da nastave sa daljim školovanjem ili da se zaposle kod drugog poslodavca.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.