Odlično zarađuju, a žive na hlebu i vodi kako bi što pre otišli u penziju

Izvor: B92, 16.Okt.2019, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odlično zarađuju, a žive na "hlebu i vodi" kako bi što pre otišli u penziju

Zagreb -- Biznis insajder objavio je priču o Danijelu, 36-godišnjem advokatu iz Njujorka kome je cilj da brzo uštedi što više novca i prestane sa radom.

Zarađuje 270 hiljada dolara godišnje, a živi na pirinču i pasulju, ima po jedno odelo za pet radnih dana u nedelji, a zimi se u stanu pokriva kako bi smanjio troškove grejanja.

U posednjih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << desetak godina među milenijalcima u Americi, ali i globalno, sve je više pripadnika neformalnog pokreta FIRE (Fajnenšal Independens, Ritajr Erli) čiji je cilj postizanje finansijske nezavisnosti što pre kako bi otišli u penziju decenijama ranije nego što bi inače trebalo, piše Večernji list.

Pripadnici ovog pokreta preko društvenih mreža, na "podkastima", forumima i blogovima, dele iskustva i savete za maksimalnu štednju, smanjenje troškova i povećanje prihoda.

Glavna zamisao im je da im, nakon postizanja finansijske nezavisnosti, plaćeni rad postaje neobavezan. Tendencija im je da odvajaju 50 odsto i više primanja, a krajnje posvećeni stavljanjem sa strane 75 odsto prihoda, mogu za devet godina rada da osiguraju pokrivanje troškova za čak 25 godina života.

Ideja je došla iz bestselera "Vaš novac vašeg života" koju su 1992. napisali Viki Robin i Džoe Domingez u kojoj se predlaže što jednostavniji život u kombinaciji s dobrim investicijama kako bi se postigla finansijska nezavisnost.

Nakon plasiranja ideje početkom 90-ih i šireg prihvatanja 20 godina posle, prošle godine je doživela pravi bum na društvenim mrežama.

Dok je mnogima ovaj način života idealan, ima i onih koji mu se oštro protive. Osim kritike da je namenjen isključivo bogatima, ovaj pokret osuđen je i zbog navodnog promovisanja neaktivnosti i nerada.

Ali, sa druge strane, upravo finansijski nezavisni ljudi sa dosta slobodnog vremena mogu se, bez opterećenja, posvetiti humanitarnim i sličnim akcijama.

Danijel, sa početka priče, koji se odriče trošenja 70 odsto plate, na računu već ima 400 hiljada dolara, 39 godina, i ceo život pred sobom.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Žive na "hljebu i vodi" kako bi što prije otišli u penziju

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Okt.2019

Biznis insajder objavio je priču o Danijelu, 36-godišnjem advokatu iz Njujorka kome je cilj da brzo uštedi što više novca i prestane sa radom.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.