Od aprila penzije po švajcarskoj formuli

Izvor: Blic, 02.Mar.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od aprila penzije po švajcarskoj formuli

Izmene Zakona o penzijskom osiguranju moraju da se donesu do 1. aprila kako bi se regulisalo usklađivanje obračuna penzija, izjavila je državna sekretarka ministarstva rada i socijalne politike Snežana Lakićević-Stojačić.

Lakićević-Stojačić je na seminaru o referomi sistema penzionog osiguranja agenciji Beta rekla da će nacrt izmena tog zakona biti donet sredinom marta kako bi do 1. aprila po hitnoj proceduri >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bio usvojen u Skupštini Srbije.

„Ukoliko izmene tog zakona ne budu donete do 1. aprila penzije bi gotovo u potpunosti počele da se usklađuju prema rastu troškova života što bi bilo jako loše", navela je ona podsetivši da se penzije u Srbiji trenutno obračunavaju prema rastu troškova života i rastu zarada u odnosu 87,5 prema 11,5.

„Želja resornog ministarstva je da se postepeno usklađivanje penzija vrati na odnos 50 prema 50, prema Ssvajcarskoj formuli kako je i bilo u periodu između 2002. i 2005. godine", kazala je Lakićević-Stojačić.

Ona je najavila i da prema izmenama Zakona o penzijskom osiguranju vojni penzioneri treba da budu pripojeni zajedničkom fondu penzijskog i invalidskog osiguranja koji funkcioniše od 1. januara ove godine.

Prema rečima državne sekretarke, država ima ozbiljnih problema sa punjenjem penzionih fondova jer je više od 30 odsto ukupnog društvenog bruto prihoda ostvareno od rada na crno.

„Do kraja godine Vlada Srbije bi trebalo da donese Strategiju o dugoročnom razvoju penzionog sistema", zaključila je Snežana Lakićević-Stojačić.
Pogledaj vesti o: Formula 1

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.