OMAŽ HRABROM OFICIRU JNA Na Novom Beogradu otkrivena spomen ploča Tomi Buzovu

Izvor: Blic, 20.Apr.2016, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OMAŽ HRABROM OFICIRU JNA Na Novom Beogradu otkrivena spomen ploča Tomi Buzovu

Spomen ploča Tomu Buzovu, oficiru bivše JNA u penziji, postavljena je danas na zgradi u Ulici Milutina Milankovića 42, u kojoj je živeo do svoje tragične smrti.

Početkom 1993. godine, u jeku rata u Bosni, Tomo Buzov, putujući iz Beograda prema Baru u posetu sinu u na odsluženju vojnog roka u podgoričkom garnizonu, zatekao se u vozu, iz koga je, posle legitimisanja izvedeno dvadeset putnika bošnjačke nacionalnosti, koji su opljačkani, mučeni, ubijeni i bačeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Drinu.

Tomo Buzov pokušao je da spreči izvođenje Bošnjaka iz voza i time je rizikovao sopstveni život, koji prethodno nije bio ugrožen. Zbog ovog čina i on je bio odveden iz voza, a njegovo telo nikad nije pronađeno.

Spomen ploču  ovom hrabrom i časnom čoveku otkrili su Aleksandar Šapić, predsednik opštine Novi Beograd i unuk pokojnog Toma Buzova u prisustvu supruge Koviljke Buzov, članova porodice i prijatelja.

- Najmanje što je opština Novi Beograd mogla da uradi, da bi se odužila Tomu Buzovu, je bilo postavljanje ove spomen ploče. Kapetan Tomo Buzov zaslužuje mnogo više, jer čin koji je on napravio pre više od dvadeset godina je nešto što nije bio čest primer u tim nesrećnim godinama. Danas bi on verovatno bio ovde sa nama da nije pokušao da spreči nešto što se nije moglo sprečiti, i nastradao je sa tih dvadeset nesretnih Bošnjaka. Podneli smo i inicijativu Gradu da se i jedna ulica nazove po njemu, i da se na druge načine obeleži njegov čin - rekao je Šapić, prilikom otkrivanja spomen ploče.

Ispred zgrade u kojoj je živeo okupio se veliki broj komšija, koji se još sećaju pokojnog Toma.

Vidno uzbuđena supruga Koviljka zahvalila se Aleksandru Šapiću, predsedniku opštine što je ostvario ideju o obeležavanju humanog gesta njenog pokojnog supruga.

- Mnogo mi znači ovaj događaj i zahvalna sam Aleksandru Šapiću, jer iako je ova priča stalno bila po novinama niko se nije setio da to uradi. Možda se i setio ali niko nije uradio. Posebno mi znači što je ova ploča postavljena na ulazu u zgradu u kojoj  živimo - rekla je Koviljka Buzov.

Tomo Buzov bio je oficir JNA. U Beogradu je dočekao penziju. Imao je 63 godine, suprugu i sina.

Od februara 1993. životi porodica posvećeni su traganju. Koviljka Buzov, udovica kapetana JNA, sa sinom, snahom i unukom, još od 1976. godine živi na Novom Beogradu.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Spomen ploča kapetanu Buzovu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 20.Apr.2016

Spomen ploča Tomu Buzovu, oficiru bivše JNA u penziji, postavljena je na Novom Beogradu, na zgradi u kojoj je živeo do svoje tragične smrti. Početkom ’93. godine, Tomo Buzov, putujući iz Beograda prema Baru, zatekao se u vozu, iz koga je, posle legitimisanja izvedeno dvadeset putnika bošnjačke...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.