OD DANAS RUSKE PENZIJE DOSTUPNE ZA GRAĐANE SRBIJE: Dovoljan je SAMO JEDAN PAPIR da dođete do svog novca!

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Mar.2019, 08:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OD DANAS RUSKE PENZIJE DOSTUPNE ZA GRAĐANE SRBIJE: Dovoljan je SAMO JEDAN PAPIR da dođete do svog novca!

Naši građani, ukoliko su radili u prošlom periodu u Rusiji i ako su im tamo bili plaćeni porezi i doprinosi, preko Penzijskog i invalidskog osiguranja popunjavaće jedinstveni upitnik i aplicirati za obračun radnog staža.

Građani Srbije koji su deo radnog veka proveli na poslovima u Rusiji, moći će od 1. marta da apliciraju da im se uvaži radni staž i na taj način ostvare pravo na penziju.

To pravo će moći da ostvare na osnovu Sporazuma između Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i Rusije o socijalnoj sigurnosti, koji stupa danas na snagu.

Pre uvažavanja radnog staža građanima, srpski PIO fond će podatke iz upitnika proveriti sa PIO-om iz Rusije, a tada će se i znati koliki broj građana će ostvariti to pravo.

- U tom slučaju, njima bi staž bio spojen. Godine staža koje su imali u Srbiji bi bile spojene sa godinama staža iz Rusije, a po osnovu zbira tog radnog staža mogli bi da ispunjavaju u potpunosti uslov da idu u penziju - izjavio je ranije ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević.

Prema njegovim rečima, penzije iz Srbije bile bi im uplaćene preko našeg PIO fona, a deo bi dobili iz Rusije. Ukazao je da to važi samo za naše građane, a ne i za ruske koji su radili kod nas, s obzirom da je reč o jednosmernom sporazumu koji je, kaže ministar, bio važan da se potpiše s obzirom da je veliki broj naših građana radio u Rusiji osamdesetih godina.

- Takav vid saradnje nemamo sa mnogo zemalja. S obzirom da je sporazum jednosmeran, pokazujemo brigu prema našim građanima da im pomognemo da ostvare njihova prava - podvukao je Ðorđević.

Najavio je da će instrukcije o popunjavanju upitnika biti na sajtu PIO fonda i Ministarstva za rad, i pozvao građane koji su radili u Rusiji da se jave.

Sporazum između Rusije i Srbije o socijalnoj sigurnosti potpisan je 19. decembra 2017. godine, a Narodna skupština Srbije donela je 28. juna 2018. Zakon o potvrđivanju tog Sporazuma.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Dobra vest za one koji su radili u Rusiji – od danas povezivanje staža

Izvor: RTS, 01.Mar.2019

Na osnovu Sporazuma o socijalnoj sigurnosti građani Srbije koji su deo radnog veka proveli na poslovima u Rusiji, moći će da apliciraju za priznavanje i povezivanje staža i tako ostvare pravo na penziju. . Ukoliko su...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.