Zvanično je! Veće plate i penzije u 2018, na snazi i dalje zabrana zapošljavanja

Izvor: BKTV News, 14.Dec.2017, 13:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvanično je! Veće plate i penzije u 2018, na snazi i dalje zabrana zapošljavanja

Izmene Zakona o budžetskom sistemu usvojene su danas u Skupštini Srbije.

Ove izmene, između ostalog, predviđaju u 2018. povećanje plata za 10 odsto u javnom sektoru i pet odsto u administraciji, a povećanje penzija za pet odsto.

Takođe, produžena je zabrana zapošljavanja u javnom sektoru do kraja 2018. godine.

Izmene i dopune Zakona o budžetskom sistemu predviđaju da učešće plata i opšteg nivoa države u BDP-u bude sedam odsto, odnosno >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << da učešće penzija u BDP -u bude do 11 odsto.

Navodi se da je planirano povećanje penzija od pet odsto fiskalno održivo i 86,6 odsto penzionera - sa penzijama do 37.000 dinara imaće penziju veću od one koju su primali pre sprovođenja programa konsolidacije.

Njihovo učešće u BDP -u pašće sa 13 odsto u 2014. godini na 11 odsto u 2019. godini, što je nivo predviđen Zakonom o budžetskom sistemu.

Masa penzija će se povećati 25 milijardi dinara, što iznosi 0,5 odsto BDP-a. Za povećanje zarada je predviđen je iznos od 35 milijardi dinara.

Vlada Srbije daje milijardu dinara onima koji kupuju prvi stan

Predviđeno je snižavanje nivoa zarada bez doprinosa na teret poslodavaca do sedam odsto BDP -a, a trenutno je učešće ovako definisanih zarada 8,3 odsto u BDP-u.

Inače, Skupština Srbije usvojila je danas u načelu Zakon o budžetu za 2018. godinu.

Stefanović obećao: Dobićete pre Nove godine jednokratnu pomoć od 10.000 dinara!

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.