Nova godina donosi i nova pravila za penzije

Izvor: B92, 23.Nov.2017, 20:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova godina donosi i nova pravila za penzije

Beograd -- Nova godina doneće i nova pravila za odlazak u penziju. U penziju će ići žene sa 62 godine i 15 godina staža, šest meseci više nego što je sada.

Za muškarce ostaje nepromenjeno - 65 godina i 15 godina staža, ali se i jednima i drugima menjaju uslovi za prevremeni odlazak u penziju.

Za Radoslavu Bukovčić penzija je i dalje na dugom štapu i još ne može da zamisli dan kada će poslu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << reći zbogom.

"Ja sam trebala da odem pre dve godine sa 35 godina staža i 55 godina starosti, sad imam 37 godina rekli su mi da ću otići tek sa 65 godina što je apsurdno", kaže Radoslava Bukovčić.

I nije samo Radoslava na mukama. Kada je reč o starosnoj penziji, osim 15 godina staža, godine života neophodne za odlazak žene u penziju povećavaju se svake godine za 6 meseci, tako da će 2032 svaka žena sa navršenih 65 godina imati uslov za penziju.

"Moraju da računaju na određene kaznene penale takozvane odnosno na trajno umanjenje penzija od 0,34 odsto na nivou meseca odnosno maksimalno 20,4 odsto za 5 godina za koje se ranije ostvari pravo", ističe Jelica Timotijević iz PIO Fonda.

Pomeranje granice za odlazak u penziju nije razlog za paniku, tvrde stručnjaci i kažu da nema razloga da verujemo da će penzije biti ukinute za nekoliko godina.

"Sama činjenica da u proseku građani Srbije i Evrope žive duže je dobra vest jedina poruka je kako živimo duže moramo da radimo duže i zato je došlo do pomeranja starosne granice u srbiji ali ne smao u srbiji nego u svim evropskim zemljama", rekao je Nikola Altiparmakov iz Fiskalnog saveta.

Kolike će biti penzije zavisi od mnogo faktora a nije beznačajno ni uštedeti koji dinar za starost. Naravno, ako se može!

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.