Najsiromašniji predsednik opet oduševio - ne želi penziju

Izvor: B92, 17.Avg.2018, 09:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najsiromašniji predsednik opet oduševio - ne želi penziju

Nekadašnji predsednik Urugvaja Hose Muhika, koji je zbog svog životnog stila prozvan najsiromašnijim predsednikom na svetu, odbio je penziju.

Muhika je odbio penziju na osnovu svog senatorskog staža, što je oduševilo tamošnje medije i ljubitelje skromnog političara.

Muhika je dao ostavku na senatorsku poziciju, koju je držao od 2015. godine, otkako je završio njegov petogodišnji predsednički >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mandat, piše BBC.

Muhika (83), bivši gerilski vođa koji je više godina proveo u zatvoru, u oproštajnom pismu naveo je da se povlači iz ličnih razloga i objasnio da ne želi ostati u Senatu do kraja mandata 2020. godine jer je “umoran nakon dugog putovanja”.

Bivši urugvajski lider takođe se izvinio svim kolegama “koje je mogao povrediti u žaru debate”. Tako je svojevremeno bivšu predsednicu Argentine Kristinu Kiršner nazvao “starom vešticom”, a za predsednika Venecuele, Nikolasa Madura je rekao da je “lud kao koza”.

Svojevrsnu slavu stekao je zbog odbijanja života u predsedničkoj palači tokom mandata, kao i zbog činjenice da je veći deo svoje plate donirao.

Kolege u Senatu poželele su mu sve najbolje, ali neki kritičari na društvenim mrežama i dalje traže da se izvini za svoje akcije u vreme dok je bio član levičarske pobunjeničke grupe Tupamaros, 60-ih i 70-ih godina, prenosi Index.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.