Malinović: Pad helikoptera pokazao organizacijske probleme

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Apr.2015, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malinović: Pad helikoptera pokazao organizacijske probleme

Pad vojnog helikoptera pokazao je sve organizacijske probleme u lancu donošenja odluka i praćenja njihovog izvršenja, ocenio je danas brigadni general u penziji, pilot Sreto Malinović.

"Ovaj tragični događaj pokazuje koje se sve nejasnoće moraju pod hitno ukloniti, da se sistem postavi tako da se zna ko, šta u kom delu radi i za šta je odgovoran i koga izveštava", rekao je Malinović za agenciju Beta. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<

Posle objavljivanja izveštaja Komisije koju je formirao komandant Ratnog vazduhoplostva i Komisije koju je formirao načelnik Generlštaba Vojske Srbije, on je ocenio da postoji "disharmonija u izveštajima", ali i sukob interesa.

"Predstavnici Operativnog centra sistema odbrane nisu mogli da budu članovi Komisije koju je formirao načelnik Generlštaba, jer su i oni morali da podležu istrazi, to je sukob interesa", kazao je Malinović.

Dodao je i da načelnik Generalštaba Ljubiša Diković nije mogao da formira Komisiju, jer je "trebalo da bude neko viši u lancu komadovanja vojskom, kao što je recimo predsednik".

"Odgovornost proističe iz same organizacije Gernalštaba koja je potpuno neadekvatna i to se upravo pokazalo sada. Sva odgovornost se svodi na niže nivoe, a načelnik Generalštaba je postojanjem združene operativne komande izvučen iz odgovornosti", kazao je Malinović.

Prema njegovim rečima, kada se govori o padu helikoptera mora se imati u vidu da je brigadni general Predrag Bandić dobio uveravanja od posade da su u stanju da izvrše zadatak i da je on ta uveravanja preneo ministru odbrane Bratislavu Gašiću i Operativnom centru ratnog vazduhoplovstva.

"Posada nije rekla svom komadantu da ne može da izvrši svoj zadatak, ali oni su samo zatražili drugi helikopter i dozvoljeno im je da ga zamene", rekao je Malinović.

Dodao je i da je Bandić "ceo sistem vratio tamo gde treba, u sam vrh", kada je pozvao Operativni centar komande ratnog vazduhoplovstva odbrane u Generalštabu.

"Oni su tada trebali da izveste načelnika Generalštaba i on je ta istanca koja je po sopstvenoj proceni mogla obustaviti izvršenje zadatka", rekao je Malinović.

On je kazao i da još ne može govoriti o tačnom uzroku pada helikoptera i da se uzrok treba tražiti u poslednjih 15 minuta leta, kada se treba odgovoriti zašto su došli na civilni aerodrom "Nikola Tesla".

"U rečima vidim pistu, ne vidim pistu, to je ključni detalj, jer helikopter ne sme da sleti ako ne vidi tlo", objasnio je Malinović.

U izveštaju Komisije koju je formirao komandant Ratnog vazduhoplostva VS koji je objavljen juče navodi se da je osnovni uzrok pada vojnog helikoptera kod Beograda 13. marta ljudski faktor, što se ogleda u neadekvatnom upravljanju letelicom u složenim vremenskim uslovima.

Kao drugostepeni uzrok nesreće navedeni su propusti u planiranju, organizaciji i rukovođenju letom.

U delu koji se odnosi na odgovornost za nesreću naveden je vođa posade helikoptera, a deo odgovornosti snose i drugi pilot i letač tehničar u pilotskoj kabini.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.