Izvor: RTS, 10.Feb.2022, 10:13

Mali: Jednokratna pomoć danas na računima svih penzionera

Posle 100 evra pomoći za više od milion mladih, 1,7 miliona penzionera dobiće danas po 20.000 dinara novčane podrške. Ministar finansija Siniša Mali kaže za RTS da je još jedna lepa vest za najstarije sugrađane i to što će danas biti isplaćena i penzija za januar, uvećana za 5,5 odsto. Ističe da novčana pomoć građanima nema veze sa izborima i najavljuje da će 1. juna početi isplata još po 100 evra mladima.
Ministar finansija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Siniša Mali ističe da će obećanje koje su dali biti ispunjeno i da će danas na račune svih 1.700.000 penzionera u Srbiji leći 20.000 dinara jednokratne pomoći.

"Ovo je najveća jednokratna pomoć ikada koja je penzionerima isplaćena u Srbiji", naglašava Mali.
Ističe da je još jedna lepa vest za najstarije sugrađane i to što će dansa biti isplaćena i penzija za januar, uvećana za 5,5 odsto, shodno švajcarskoj formuli.
"Kada saberete 20.000 dinara jednokratne pomoći i povećanu penziju za 5,5 odsto, imate 11,2 odsto povećanu masu penzija za ovu godinu u odnosu na prošlu, što dovoljno govori o brizi koju pokazujemo za najstarije sugrađane i pažnji koju im posvećujemo", kaže Mali.
Ističe da su reforme iz 2014. godine, koje je pokrenuo predsednik Vučić dok je bio predsednik Vlade, dovele do toga da Srbija ima dovoljno rezervi. Naglašava da je četiri godine zaredom zabeležen suficit u budžetu.
"Uštedeli smo, napravili smo, hoćemo da pomognemo našoj privredi. Sačuvali smo radna mesta, sačuvali smo fabrike i proizvodne pogone. Niste u Srbiji imali priliku da vidite masovna otpuštanja kao u nekim mnogo većim i razvijenijim zemljama", ističe Mali.
Naglašava da Srbija kumulativno ima najveću stopu rasta za 2020. i 2021. godinu u Evropi - 6,4 odsto, dok je udeo javnog duga u BDP-u zadržan ispod 60 odsto standarda i nivoa Mastrihta.
"Ovo nema veze sa izborima"Na kritike da je novčana pomoć građanima populistička mera i predizborni trik, Mali odgovara da nisu bili izbori i 2020. i 2021. i 2022. godine.
"Ti ljudi polaze od sebe. Moraju da razumeju da se država Srbija odgovorno ponaša kada je ekonomija u pitanju od 2014. godine", ističe Mali.
Tvrdi da je u julu 2012. godine na računu budžeta bilo 8,5 milijardi dinara i da nije bilo novca ni za isplatu penzija i plata.
"To je po definiciji bankrot države. Mi danas imamo 163 milijarde dinara. Ovo nema veze sa izborima, ovo ima veze sa našom suštinskom politikom. U toj politici centar je čovek. Hoćemo da pomognemo penzionerima, uz veliku zahvalnost što su zajedno sa nama prošli kroz težak proces reformi. Hoćemo da pomognemo mladima, oni su naša budućnost. Hoćemo da pomognemo svim građanima i našim preduzećima", naglašava Mali.
Od 1. juna isplata još 100 evra mladima Mali najavljuje da će danas na sednici Vlade biti usvojen zakon o isplati dodatnih 100 evra pomoći svim mladima od 16 do 29 godina.
"Od 16. maja do 31. maja otvorićemo ponovo proces prijava, pri čemu svi oni koji su se već prijavili nema potrebe ponovo da se prijavljuju. Isplata će krenuti od 1. juna. Kao što smo u tri dana isplatili sada u februaru, tako ćemo i u junu isplatiti sve koji se budu prijavili", objašnjava Mali.
Ističe da Srbija tako pokazuje brigu za svoje najmlađe i najstarije građane. 
"Svako obećanje koje dajemo, ispunjavamo. Sve obaveze koje smo preuzeli ispunjavamo u dan. Pokazujemo snagu naših finansija i naše zemlje, ali pokazujemo i brigu za naše sugrađane, najstarije i najmlađe. Tako guramo našu zemlju napred", naglašava Mali.
"Protekcionizam nikada nikome ništa dobro nije doneo"Ministar Mali je sa predsednikom Vučićem bio u Kini, a najavljeno je da će do kraja godine biti potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini s tom zemljom. Ističe da je svaki sporazum o slobodnoj trgovini izuzetno važan.
"Naša preduzeća su pokazala da su otpornija od drugih, sposobnija da prežive i da su dovoljno konkurentna da mogu da izvoze u celom svetu", kaže Mali.
Podseća da Srbija sporazume o slobodnoj trgovini ima i sa Evropskom unijom, Ceftom, Eftom, Turskom i Evroazijskom unijom.
"Već sada ako imate sedište u Srbiji pokrivate tržište od milijardu i trista miliona ljudi. To nije ništa novo za našu Srbiju", naglašava Mali.
Kaže da svi žele da imaju dobre odnose sa Kinom i da Srbija želi da iskoristimo tu priliku
"Šta bi to značilo za naše vinare, za naše izvoznike poljoprivrednih proizvoda... Imaju neograničeno tržište. Protekcionizam nikada nikome ništa dobro nije doneo. Hoćemo da gradimo još konkurentniju privredu i nosimo se s najboljima. To za naše građane znači nova radna mesta, nove fabrike, nove izazove, ali i potrebu ulaganja. Kroz takmičenje s najboljima, i sebe gradite da budete još bolji", ističe Mali.
Navodi da se u poslednjih 10 godina izvoz Srbije povećao 152 puta.
Pogledaj vesti o: Isplata penzije,   Izbori

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Mali: Jednokratna pomoć danas na računima svih penzionera

Izvor: Danas, 10.Feb.2022

Svih 1,7 miliona penzionera u Srbiji dobiće danas 20.000 dinara, što je najveća jednokratna pomoć ikada isplaćena u Srbiji, a danas će biti isplaćena i januarska penzija uvećana za 5,5 odsto, izjavio je za RTS ministar finansija Siniša Mali i najavio da će Vlada danas usvojiti predlog novog...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.