Majke, država poručuje - više dece, veća penzija

Izvor: B92, 28.Avg.2017, 19:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Majke, država poručuje - više dece, veća penzija

Majke koje imaju troje dece ne mogu ranije da se penzionišu, ali mogu da računaju na veći iznos na čeku

Ukoliko do 2032. ne bude izmena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, majke s jednim ili dva deteta moći će prvi put da ostvare pravo na poseban staž .

I to tako što će im se za jedno dete staž računati šest meseci, a za dvoje – godinu dana. Za sada ovo pravo mogu da ostvare samo majke s troje dece kojima se ovaj staž računa dve godine.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Iako bi majkama s troje dece mnogo više značilo kada bi im ove dve godine pomogle da odu ranije u penziju (da recimo kada napune 63 godine mogu u penziju kao da imaju 65 godina), zakon to ne predviđa.

U PIO fondu objašnjavaju da poseban staž nije staž osiguranja i ne može biti uslov za ostvarivanje prava na penziju, već samo doprinosi uvećanju iznosa penzije. Jer se kao uslov za odlazak u penziju i dalje uzimaju samo navršene godine radnog staža i uplaćenih doprinosa, piše Politika.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.