Mađarska planira rast od 5,2 odsto

Izvor: Capital.ba, 05.Maj.2021, 09:09

Mađarska planira rast od 5,2 odsto

BUDIMPEŠTA – Mađarska vlada planira ekonomski rast od 5,2 procenta, budžetski deficit od 5,9 procenata bruto domaćeg proizvoda i javni dug od 79,3 posto BDP-a, izjavio je ministar finansija Mihalj Varga predstavljajući u parlamentu predlog zakona o budžetu za 2022. godinu. FOTO: Pixab Varga je rekao da je budžet usmjeren na ponovno pokretanje ekonomije, na finansijsku podršku porodicama, ponovno uvođenje 13. mjesečne penzije, pružanje poreskih olakšica mlađima od 25 godina, >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << uz istovremeno smanjenje poreskih opterećenja za poslodavce i podršku investicijama koje otvaraju nova radna mjesta. Punih 7.308 milijardi forinti (20,3 milijarde evra) predviđeno je za restartovanje ekonomije, što ovaj ekonomski program čini najvećim u modernoj mađarskoj istoriji, dodao je on, prenosi mađarska agencija MTI. Predlog budžeta za 2022. godinu je za 483 milijarde forinti (1,3 milijarde evra) veći od ovogodišnjeg, naveo je Varga, napominjući da je na raspolaganju 2.778 milijardi forinti (7,7 milijardi evra) za mjere podrške porodicama, kao što su oslobađanje od poreza na lični dohodak i subvencije za troškove stanovanja. Vlada će takođe potrošiti 2.884 milijarde forinti (8,0 milijardi evra) na zdravstvenu zaštitu, ili za 769 milijardi forinti (2,1 milijardi evra) više nego ove godine, rekao je ministar. Prema njegovim rečima, vlada predviđa da će prosečne zarade u Mađarskoj porasti sledeće godine za 8,0 procenata.     Tanjug Чланак Mađarska planira rast od 5,2 odsto се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Javni dug Srbije na kraju marta 55,7 odsto BDP-a

Izvor: RTS, 05.Maj.2021

Javni dug Srbije iznosio je na kraju marta ove godine 28,14 milijardi evra, odnosno 55,7 procenata bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavilo je Ministarstvo finansija. . Javni dug je u nominalnom iznosu povećan za 1,14 milijardi evra u odnosu na februar, a njegov udeo u BDP-u...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.