MMF u Beogradu: Dogovori o rastu plata i penzija u javnom sektoru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Maj.2010, 11:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF u Beogradu: Dogovori o rastu plata i penzija u javnom sektoru

BEOGRAD - Dogovor o rastu prosečnih plata i penzija u javnom sektoru biće glavna tema predstojećih pregovora, kaže za "Politiku" šef kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Beogradu Bogdan Lisovolik, uoči dolaska misije MMF-a.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) doputovaće sutra u Beograd i započeti tehničke razgovore u okviru četvrte revizije kreditnog stend-baj aranžmana sa Srbijom, najavljeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je u Narodnoj banci Srbije (NBS).

Iako predstavnici ove međunarodne finansijske institucije nemaju običaj da u javnosti komentarišu razgovore sa srpskim vlastima, uoči i za vreme posete misije, ovoga puta Lisovolik je istakao kako konačnog dogovora o povećanju plata i penzija ove godine - još nema, prenela je "Politika".

Povećanje nije dogovoreno u Vašingtonu na godišnjoj skupštini Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke. A da bi se na ovo pitanje stavila tačka, objašnjava Lisovolik, moraće tri različita problema da se reše u isto vreme.

"Prvo, mogu li stope rasta prosečnih plata u javnom sektoru i penzija u narednih nekoliko godina biti jednake, kao što to predlaže Vlada Srbije. Drugo, da li će takva povećanja, fiskalno i ekonomski, Srbija moći sebi da priušti u narednih nekoliko godina. I treće, kako će se srpske vlasti obavezati da će eventualna povećanja sprovesti bez stvaranja dodatnih troškova u državnoj kasi. Za sada, bez obzira na to što je napredak po prvom pitanju postignut, konačnog dogovora nema", kazao je Lisovolik osvrćući se na razgovore koje je naša delegacija vodila u Vašingtonu sa predstavnicima MMF-a.

"Ova tri pitanja za nas su neodvojiva i dogovor bi trebalo da podrazumeva usaglašavanje stavova oko ove tri ključne stvari istovremeno", kazao je Lisovolik.

Kako je agenciji Beta rečeno u NBS, tehničke konsultacije će trajati do kraja ove sedmice.

Plenarni sastanak predstavnika Vlade Srbije i NBS sa predstavnicima MMF-a planiran je za ponedeljak, 17. maj, a predviđeno je da Misija 25. maja završi dvonedeljnu reviziju kreditnog aranžmana sa Srbijom, vrednog 2,9 milijardi evra, naveli su u Narodnoj banci.

Ministarska finansija Srbije Diana Dragutinović ranije je kazala da će glavne teme razgovora sa MMF-om biti poreska i penzijska reforma u Srbiji.

MMF je 15. maja 2009. odobrio Srbiji kreditni stend-baj aranžman od 2,9 milijardi evra za jačanje deviznih rezervi, a Srbija je do sada povukla oko 1,3 milijarde evra.

Ljajić očekuje podršku za socijalnu zaštitu

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić izjavio je danas da očekuje da će u razgovorima sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dobiti podršku za povećanje sredstava za socijalnu zaštitu, kao i da će Srbija dobiti četvrtu tranšu kredita.

Ljajić je novinarima u parlamentu rekao da će naredne sedmice imati sastanak sa delegacijom MMF i da će sa njima, između ostalog, razgovarati i o izdvajanju za socijalnu zaštitu, za koju će posle donošenja novog zakona o socijalnoj zaštiti, kako je objasnio, biti potrebne dodatne tri milijarde dinara.

"S obzirom da smo do sada imali razumevanja od MMF i Svetske banke i imajući u vidi činjenicu da su naša socijalna davanja manja i od zemalja EU i zemalja u regionu, očekujem da ćemo dobiti podršku za neka povećanja naredne godine", rekao je Ljajić.

Kada je u pitanju dobijanje četvrte tranše kredita, Ljajić je rekao da se nada da će razgovori tim povodom biti uspešni, da tu nema mnogo spornih stvari i da očekuje da Srbija dobije tu tranšu.

Upitan o racionalizaciji broja zaposlenih u državnoj upravi, Ljajić je kazao da se na nivou cele administracije "nešto kasni u odnosu na predviđeni rok", ali da je to posledica "osetljivosti stvari i sudbine ljudi i njihovih porodica".

Ljajić je dodao da je u njegovom ministarstvu i Inspektoratu za rad otpušten 61 radnik i da taj postupak "teče redovnom dinamikom".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.