Linta: Penzioneri izbeglice se i dalje nadaju jednokratnoj pomoći

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Maj.2020, 15:20

Linta: Penzioneri izbeglice se i dalje nadaju jednokratnoj pomoći

Predsednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta izrazio je danas nadu u ime više desetina hiljada penzionera izbeglica, od kojih neki imaju penziju od 3.500 dinara mesečno, da će Vlada Srbije ipak ispraviti nepravdu prema njima i isplatiti im jednokratnu novčanu pomoć od 4.000 dinara kao i svim ostalim penzionerima koji žive u Srbiji.

Linta podseća da je 27. marta predsednici Vlade Ani Brnabić uputio molbu da penzioneri iz Hrvatske, Bosne Hercegovine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i drugih država regiona dobiju novčanu pomoć od 4.000 dinara kao i svi drugi penzioneri.

Velika većina tih ljudi, u čije ime je pisao, kako kaže, imaju male penzije i nalaze se u teškoj socijalnoj situaciji.

“Značajan broj penzionera iz Hrvatske koji penzije primaju u Srbiji izgubili su tzv. zaštitni dodatak i penzija im iznosi mizernih 3.500 dinara ili nešto veća”, naveo je Linta i dodao da se navedena kategorija penzionera oseća razočarano, ogorčeno i diskriminisano jer ispunjavaju sve svoje obaveze prema državi kao i ostali penzioneri.

Linta podsjeća da je Odlukom Vlade Srbije 10. aprila 1,7 miliona penzionera korisnika Fonda PIO dobilo jednokratnu pomoć od 4.000 dinara kako bi se osećali sigurnije usled pandemijom korona virusa.

“Nažalost, navedenu pomoć nisu dobili penzioneri imaju prebivalište ili boravište u Srbiji a penziju su ostvarili u bivšim jugoslovenskim republikama. Prema podacima Zavoda za socijalno osiguranje za 2018. godinu, u Srbiji živi 118.565 penzionera sa područja bivše Jugoslavije. Od toga, 55.906 je iz Hrvatske, 39.134 iz BiH, 11.845 iz Slovenije, 5.841 iz S.Makedonije i 5.839 iz Crne Gore”, kazao je Linta i dodao da je manji deo njih dobio jednokratnu novčanu pomoć jer su deo radnog staža ostvarili u Srbiji.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.