Kurti pokušava da pojača etničko čišćenje kosovskih Srba

Izvor: B92, 18.Maj.2021, 09:23

"Kurti pokušava da pojača etničko čišćenje kosovskih Srba"

Beograd -- Francuski pukovnik u penziji Žak Ogar ocenio je da Aljbin Kurti pokušava da "suptilno" pojača etničko čišćenje kosovskih Srba.

On je dodao da najave tužbe protiv Beograda za genocid ne doprinose povratku miru i dijalogu.

U intervjuu za Kosovo onlajn, Ogar je rekao da "Kurti Ima bolju reputaciju od svojih prethodnika, jer se čini >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je iskreniji".

"Međutim, verujem da pokušava suptilno da pojača etničko čišćenje kosovskih Srba, i možda sanja o spajanju srpske pokrajine Kosovo i Metohija sa Albanijom - što bi bilo očigledno neprihvatljivo za Srbe i za UN”, istakao je Ogar.

On je ukazao da svakodnevne najave Prištine da će podneti tužbu protiv Srbije za genocid predstavljaju provokativne izjave, koje uključuju izjave ekstremista koji žele da promenu istoriju i prete miru. Francuski ekspert za Balkan kaže da mu se čini da je nemoguće da Beograd prizna Prištinu pod pritiskom kojem je izložen.

"Takvo priznanje bilo bi u suprotnosti sa osnovnim interesima Srbije: 'Kosovo je Srbija, Srbija je Kosovo'", naglasio je Ogar. Upitan koliko Francuska trenutno može da se posveti Balkanu, on je rekao da je francuska spoljna politika nestalna i potpuno joj nedostaje globalna vizija i strategija.

"Ovo nužno utiče na naše delovanje u Evropi i na Balkanu. Usklađivanje Evropske unije sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO očigledno je užasna prepreka ostvarivanju suvereniteta država članica. Kako možete očekivati da će Francuska preduzeti pozitivne mere u ovakvom kontekstu“, rekao je Ogar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Pukovnik Žak Ogar: Kurti suptilno pojačava etničko čišćenje Srba

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Maj.2021

Francuski pukovnik u penziji Žak Ogar ocenio je da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti pokušva da, kako je rekao, "suptilno" pojača etničko čišćenje kosovskih Srba, kao i da najave tužbe protiv Beograda za genocid ne doprinose povratku miru i dijalogu...U intervjuu za Kosovo...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.