Ratni komandanti predavači na Vojnoj akademiji, Lazarević među prvima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Okt.2017, 10:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ratni komandanti predavači na Vojnoj akademiji, Lazarević među prvima

Istaknuti generali i visoki oficiri nekadašnje Vojske Jugoslavije, koji su komandovali u građanskom ratu i tokom sukoba na KiM 1998. i 1999, biće predavači na Vojnoj akademiji, pišu danas "Novosti".

Među prvima koji će stati pred kadete Vojne akademije trebalo bi da bude nekadašnji komandant Prištinskog korpusa i Treće armije VJ general u penziji Vladimir Lazarević, a pitomcima će svoja iskustva vođenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ratnih operacija prenositi i generali Božidar Delić, Ljubiša Diković, kao i niz visokih oficira koji su bili na ključnim dužnostima tokom sukoba u Jugoslaviji, navodi list.

Nekadašnji visoki oficiri Vojske Jugoslavije biće zaduženi da svoja ratna iskustva prenesu generacijama starešina koje se trenutno školuju u toj ustanovi i da drže predavanja "iz onoga gde su najbolji - rukovođenje vojskom u najtežim uslovima".

Ministar odbrane Aleksandar Vulin potvrdio je da će nekadašnji komandanti dobiti svoju ulogu u vojnom školstvu i da oni treba da budu uzor današnjim generacijama oficira.

"To je veliki zaokret i na neki način ispravljanje nepravde koja im je naneta prethodnih godina. Oni dugo nisu smeli ni da kroče na Akademiju niti u bilo koji vojni objekat. Država se olako lišila najdragocenijih iskustava kojih se ne bi odrekla nijedna vojska na svetu", rekao je Vulin za Novosti.

Generali poput Lazarevića, Dikovića, Delića i ostalih, kaže Vulin, imaju mnogo toga važnog da prenesu mlađim kolegama i držaće predavanja iz onoga gde su najbolji - rukovođenje vojskom u najtežim uslovima.

"Uveli smo pravilo da najistaknutije starešine iz ratova za nama dobiju prostor na Vojnoj akademiji i da drže predavanja kadetima, pa i sadašnjim generacijama oficira. Uzori kadetima moraju da budu srpski generali, posebno oni dokazani u najtežim danima. Moramo da omogućimo da mladi oficir sretne svog generala, upozna ga i sazna njegova iskustva", rekao je Vulin.

LDP traži Vulinovu smenu, PS: Oni koji su branili našu zemlju nisu ratni zločinci

Pokret socijalista (PS) saopštio je danas da "nije iznenađen" reakcijom predsednika Liberalno- demokratske partije Čedomira Jovanovića, koja je zatražila smenu ministra odbrane Aleksandra Vulina zbog najave da će generali i visoki oficiri iz ratova u bivšoj Jugoslaviji biti predavači na Vojnoj akademiji.

"Jovanović nikada nije bio glasan u osudama Orića, Gotovine, Haradinaja i drugih, pravih i dokazanih ratnih zločinaca, ali je zato uvek glasan kada treba da osudi svoju vojsku, svoje generale i svoju državu. To se očekuje od nekog ko smatra da Kosovo nije sastavni deo Srbije i da je njegov narod genocidan", stoji u saopštenju PS.

Oni koji su branili našu zemlju nisu ratni zločinci, a nepravda koja im je učinjena biće i ispravljena, navode u PS i dodaju da "Jovanoviću ne smeta to što su pravi zločinci na najvišim funkcijama u svojim državama uz najviše počasti, ali mu zato smeta to što srpski generali u penziji žele da, na simboličan način, doprinesu znanjem i iskustvom i pomognu svojoj vojsci".

PS pita lidera LDP "koja se to ozbiljna država stidi i odriče svojih generala i svoje vojske", ili po njegovom mišljenju "samo Srbija ne sme da ima svoju vojsku i da se njome ponosi".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Komandanti sa KiM predavaće kadetima

Izvor: Večernje novosti, 18.Okt.2017

Visoki oficiri VJ IZ 1999. radiće na Vojnoj akademiji. Svoja iskustva će prenositi generali Lazarević, Delić, Diković.. NAJISTAKNUTIJI generali i visoki oficiri Vojske Jugoslavije, koji su komandovali u ratu na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine i tokom građanskog rata...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.