Koja su pravila za penzionisanje u 2018. godini

Izvor: RTS, 16.Dec.2017, 09:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koja su pravila za penzionisanje u 2018. godini

Zamenik direktora Sektora za ostvarivanje prava iz Penzijsko-invalidskog osiguranja Vladimir Stanković kaže za RTS da će za odlazak u starosnu penziju u 2018. godini ženama biti potrebno da imaju 62 godine života i 15 godina staža, dok za muškarce uslovi ostaju nepromenjeni – 65 godina života i 15 godina.
Vladimir Stanković je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakao da uslovi za odlazak u penziju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zavise od godine u kojoj se ostvaruje pravo na penziju.

"U 2017. godini za muškarce je opšti uslov 65 godina života i 15 godina staža, što se tiče žena to je 61 godina i šest meseci navršenih godina života i 15 godina staža", naveo je Stanković.
"U 2018. godini što se tiče žena pomereno je samo da bude 62 godine života i 15 godina staža", dodao je Stanković.
Kada je reč o prevremenoj penziji, Stanković je ukazao da treba imati u vidu da ono podrazumeva smanjivanje iznosa penzije.
"Sada, u 2017. godini, je neophodno da muškarac ima 40 godina staža i 56 godina i četiri meseca života, dok što se tiče žena 55 godina i osam meseci života i 37 godina i šest meseci staža", rekao je Stanković.
Istakao je da se umanjenje za prevremenu penziju računa na mesečnom nivou.
"Umanjenje se računa na mesečnom nivou i ono iznosi nekih 0,34 odsto, negde oko 4,08 procenata na godišnjem nivou, odnosno maksimalno može biti 20,4 odsto na petogodišnjem nivou do navršenih godina života koje se odnose na opšte uslove", objasnio je Stanković.
Naveo je da PIO fond sagledava potrebe građana, pa će subota 30. decembar biti radan dan, kao i da će sve filijale raditi puno radno vreme od 7.30 do 15.30.
"Ukoliko građani žele da ostvare pravo na penziju sa uslovima iz 2017. godine radni odnos bi trebao da prestane sa 30. decembrom, kako bismo mi priznali pravo na penziju sa 31. decembrom", dodao je Stanković.
Na pitanje da li ima gužvi na šalterima budući da se bliži kraj godine, Stanković je rekao da nije primetna velika gužva, ali da se može očekivati veći broj zahteva do kraja meseca.
"Ništa što je dramatično, ima nekih za pet odsto povećan je broj podnetih zahteva", zaključio je Stanković.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Promena uslova za penzionisanje žena od januara, PIO fond radi i 30. decembra

Izvor: Radio 021, 16.Dec.2017

Za odlazak u starosnu penziju u 2018. godini ženama će biti potrebno da imaju 62 godine života i 15 godina staža, dok za muškarce uslovi ostaju nepromenjeni – 65 godina života i 15 godina staža...Do kraja godine, uslov za žene je 61 i po godina života i 15 godina staža...Kada je reč o prevremenoj...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.