Izvor: RTS, 23.Maj.2022, 12:53

Kako penzioneri sa malim primanjima mogu doći do doma za stare, kome pomaže država

Prosečna penzija u Srbiji je oko 31.000 dinara, ali ima penzionera koji primaju i pedeset odsto manje. To je nedovoljno za samostalan život, a ni za starački dom, čije se cene kreću od 40.000 pa do 80.000 dinara. Kako prosečan penzioner, samac, najčešće bez pomoći dece, bolestan i usamljen, može da dođe do doma za stare?
Nadežda Satarić iz udruženja za brigu o starima AMITI rekla je gostujući u Jutarnjem programu da se državni domovi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mogu naći čak i za cenu nižu od 40.000 dinara, da ima domova u unutrašnjosti gde se cene kreću od 27.000 pa onda idu u Beogradu do 40.000-50.000 dinara u zavisnosti od usluge koju treba pružiti.

"Zavisi da li je osoba pokretna ili nije i zavisi od standarda sobe u kojoj boravi, da li je osoba u apartmanu ili u trokrevetnoj ili četvorokrevetnoj sobi. Kod privatnika se cene kreću od 350 evra pa naviše", istakla je Satarićeva.
Prema njenim rečima, u državne domove se ide posredstvom Centra za socijalni rad, gde se vrši procena kolika su primanja korisnika, vodi se računa da mu se ostavi džeparac od penzije da ima za lično raspolaganje, onda se vidi koliko su srodnici u obavezi da dotiraju cenu, a ako ni oni nisu u mogućnosti, država će onda dotirati za smeštaj i čak ako nema primanja, obezbediti džeparac.
Napomenula je da ne zna tačno koliko je ljudi na listi čekanja, ali je potvrdila da one postoje ne samo za državne domove već i za neke privatne.
Satarićeva je istakla da svi koji nemaju dovoljna primanja, a potrebna im je usluga doma, prvo treba da se obrate Centru za socijalni rad, mnogi to ne znaju pa se prvo obraćaju domu, a onda ih dom uputi na Centar za socijalni rad gde će im reći koja dokumentacija im je potrebna.
Dodala je da je za privatne domove procedura jednostavnija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.