Izložba slika nastavnika koji decenijama radi portrete najboljih đaka

Izvor: JužneVesti.com, 08.Feb.2019, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba slika nastavnika koji decenijama radi portrete najboljih đaka

Slike i crteže poznatog pirotskog slikara i nastavnika u penziji Nikole Nikolića, Piroćanci će moći da vide večeras na izložbi u Galeriji “Čedomir Krstić” od 19 sati.

Nikolić je jedinstven po svojim portretima učenika Osnovne škole “Sveti Sava”, u kojoj je radio do penzije, koji su nosioci Vukove diplome. Nakon odlaska u penziju 2002. godine nastavio je sa praksom crtanja i slikanja najboljih >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << pirotskih učenika.

Pored portreta autor je idejnih rešenja za plakat, diploma i priznanja kao i ilustracija za korice knjiga. Kao rezultat mnogih interesovanja nastali su i rodoslovi poznatih istorijskih ličnosti, ali i znamenitih ljudi Piroćanaca - navode u Galeriji.

Svi zabeleženi portreti učenika, kojih je više od 750, nalaze se u brojnim sveskama-albumima sa biografijama koje su ispisivala sama deca, a nakon školovanja priloženi su i njihovi dodatni tekstovi.

Za dugogodišnji prosvetni rad dobitnik je Prvomajske nagrade i priznanja “Vuk Karadžić“, a za ukupan rad dobio je nagradu “28.decembar” Skupštine grada Pirota.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.