Inicijativa 67 je previše uspela: Hrvati ipak u penziju idu dve godine ranije

Izvor: B92, 10.Okt.2019, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inicijativa "67 je previše" uspela: Hrvati ipak u penziju idu dve godine ranije

Zagreb -- Hrvatska vlada je uputila Saboru izmene Zakona o radu i o penzijskom osiguranju kojima se na 65 godina života vraća granica za starosnu penziju.

Vraćanje granice sa 67 na 65 godina života bio je jedan od zahteva referendumske inicijative "67 je previše" koja je za to prikupila više od 700.000 potpisa, a Vlada u Zagrebu je ovim izmenama preuzela njihove predloge.

"Uprkos tome Vlada ne odustaje od podsticanja dužeg ostanka u svetu rada i kasnijeg ostvarivanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << penzije. Naravno, za one osobe koje mogu i žele da rade nakon 65 godine života, tj. do 68. godine života te se, uz izmene Zakona o penzionom osiguranju, predlaže i izmena radnopravnih propisa u tom smislu", rekao je hrvatski ministar rada Josip Aladrović.

Na taj se način, istakao je Aladrović, ublažavaju negativne posledice i uspostavlja svojevrsna ravnoteža između zahteva građanske inicijative i osiguranja dugoročne održivosti penzionog sistema.

"Time pružamo priliku svima koji žele da rade da ostanu duže na tržištu rada, što će povoljno uticati na zaposlenost, prihode i rashode proračuna, kao i na visinu budućih penzija", istakao je Aladrović.

Izmenama Zakona o radu povećava se propisana dobna granica za prestanak ugovora o radu sa 65 na 68 godina života, a izmenama Zakona o penzionom osiguranju predviđeno je da pravo na starosnu penziju ostvaruje osiguranik s navršenih 65 godina života i 15 godina staža umesto važećih navršenih 67 godina života i 15 godina staža.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

HRVATI VRATILI GRANICU U penziju će se ipak ići sa 65 godina

Izvor: Blic, 10.Okt.2019

Hrvatska vlada je uputila Saboru izmene Zakona o radu i o penzijskom osiguranju kojima se na 65 godina života vraća granica za starosnu penziju i smanjuje broj penala za ranije penzionisanje. Vraćanje granice sa 67 na 65 godina života bio je jedan od zahteva referendumske inicijative "67 je previše"...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.