Infektolog dr Delić: Primiću prvu koja mi bude dostupna, svaka od ovih vakcina je spas

Izvor: B92, 12.Jan.2021, 19:11

Infektolog dr Delić: "Primiću prvu koja mi bude dostupna, svaka od ovih vakcina je spas"

Srbija je jedna od retkih zemalja na svetu u kojoj će građanima u najkraćem mogućem roku biti dostupne čak tri vakcine. Infektolog u penziji prof. dr Dragan Delić rekao je da je svaka od vakcina spas, te da ne treba čekati neku određenu, već primiti prvu koja je dostupna.

"Sve vakcine moraju da prođu klinička ispitivanja i proces registracije. Iza njih stoje poznate farmaceutske kuće, a agencije zadužene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << po zakonu da provere kvalitet i bezbednost dale su im atest. Zašto onda razmišljamo koju vakcinu da primimo?! Ja ću primiti bilo koju koja bude dostupna. Zašto bi se neko inficirao čekajući vakcinu za koju laički misli da je bolja? Vakcina je jedino moguće rešenje, a alternativa su obolevanje i umiranje", kazao je prof. dr Delić.

Pored američko-nemačke vakcine kompanija "Fajzer" i "Biontek" i ruske "sputnjik V", u Srbiju uskoro stiže i kineska vakcina protiv koronavirusa kompanije "Sinofarm".

Međutim, glavna dilema onih koji su zainteresovani za imunizaciju jeste za koju vakcinu da se odluče.

"Fajzer-Biontek"

Vakcina američko nemačke kompanije "Fajzer-Biontek" stigla je u Srbiju tačno 22. decembra minule godine.

Ova vakcina sadrži jedinstveni aktivni sastojak, molekul koji se naziva mesindžer RNK, a koji sadrži samo genetska uputstva, tako da telo vakcinisane osobe proizvede istureni protein koji se inače nalazi na površini koronavirusa i kojim zaražava čoveka. Ipak, mRNK usmerava ljudske ćelije da proizvedu ovaj protein kako bi se štitile ukoliko pravi virus prodre u organizam.

Ukratko, to je RNK vakcina koja ubrizgava deo genetskog koda virusa. Potrebno je da se prime dve doze u razmaku od 21 dana.

Ova vakcina se čuva na temperaturi od -70 do -80 stepeni, a prema ispitivanjima, njena efikasnost je 95 odsto.

"Sputnjik V"

"Sputnjik V" prva je registrovana vakcina protiv koronavirusa na svetu. Registracija je obavljena 11. avgusta, a prva ispitivanja koja su nakon toga usledila počela su u Moskvi 7. septembra.

Ruska vakcina protiv koronavirusa stigla je u Srbiju 3. decembra, kada je na laboratorijsku proveru u Agenciju za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) stiglo 20 doza ove vakcine.

Sputnjik V je vektorska vakcina. Sadrži delove ljudskog adenovirusa. Takođe je potrebno da se prime dve doze vakcine na 21 dan. Jedna doza sadrži adenovirus 5, a druga doza sadrži adenovirus 26.

Ova vakcina se čuva na temperaturi od 2 do 8 stepeni, a njena efikasnost je 95 odsto.

"Sinofarm"

Kineska vakcina kompanije Sinofarm uskoro treba da bude dopremljena u Srbiju.

Ovu vakcinu razvili su državni Pekinški institut za biološke proizvode i kompanija "Sinofarm grupa", a 31. decembra Kina je odobrila upotrebu.

Vakcina kompanije "Sinofarm" koristi inaktivirani (umrtvljen) virus SARS-CoV-2, a čuva se na 2 do 8 stepeni. Takođe se daju dve doze, a preliminarni podaci kliničkih ispitivanja, prema saopštenju "Sinofarma" pokazuju da je efikasnost ove vakcine 79,43 odsto.

Podsetimo, juče je nova tura Fajzerove vakcine stigla u Srbiju, tačnije 18.525 doza. Dodatne doze vakcine kompanija Fajzer i Biontek protiv koronavirusa trebalo bi da stignu 19. i 25. januara.

Takođe, od juče građani Srbije popunjavanjem jednostavnog upitnika na Portalu www.euprava.gov.rs mogu iskazati interesovanje za vakcinisanje protiv kovida 19.

To je prvi korak u organizaciji masovne vakcinacije i dobijanja termina i mesta imunizacije u skladu sa prioritetima koje je propisao Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.