Fiskalni savet demantuje MMF: Ima para za veće penzije i 2019.

Izvor: B92, 24.Okt.2018, 08:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fiskalni savet demantuje MMF: Ima para za veće penzije i 2019.

Beograd -- Računica Fiskalnog saveta Srbije pokazuje da je u 2019. moguće povećanje penzija za oko sedam odsto, odnosno više od 35 milijardi dinara nego u 2018. godini.

Fiskalni savet Srbije u svom izveštaju posvećenom strateškim preporukama za budžet u predstojećoj godini navodi da je povećanje penzija od 6,5 do 7 odsto u skladu sa ostvarenim i očekivanim rastom BDP-a u predstojećem period, piše Politika.

List prenosi da bi povećanjem mase >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << penzija za sedam odsto, odnosno 35 milijardi dinara, omogućilo ukidanje privremeno smanjenje penzija i redovno usklađivanje u 2019. godini.

Ukidanje Zakona o privremenom smanjenju penzija iz 2014. zahteva 25 milijardi dinara budžetskih sredstava, a preostala sredstva bi dovoljna da se ispoštuje zakonska obaveza koja propisuje redovno uskladjivanje penzija dva puta godišnje u 2019.

Izveštajem Fiskalnog saveta demantuje se izjava šefa kacelarije Međuanrodnog monetarnog fonda Sebastijana Sose da u budežtu za 2019. neće biti prostora za povećanje penzija.

U Fiskalnom savetu smatraju i da je kontraproduktivno ukidanje formula za redovno usklađivanje penzija i da je potrebno da se ona "u što kraćem roku počne da se primenjuje".

Politika podseća da je formula za usklađivanje i izmenu penzijskog zakona nedavno ukinuta, i navodi da i dalje nije izvesno na koji način će Vlada Srbije iskoristiti budžetski prostor za povećanje penzija sledeće godine, zato što ta mera u praksi daje diskreciona prava izvršnoj vlasti kako će koristiti ta sredstva..
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Fiskalni savet pogrešno protumačen: Ne mogu veće penzije

Izvor: N1 televizija, 24.Okt.2018

Fiskalni savet saopštio je da nema fiskalnog prostora za dodatno povećanje penzija u 2019. godini i savetovao Vladi Srbije da preostali deo fiskalnog prostora u budžetu iskoristiti za vraćanje na redovno indeksiranje svih penzija tokom 2019. i za vraćanje u uređen penzijski sistem...U saopštenju...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.