Filijale PIO fonda radiće produženo zbog zahteva za penzije

Izvor: RTS, 24.Dec.2018, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Filijale PIO fonda radiće produženo zbog zahteva za penzije

Sve filijale, službe i ispostave Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje obezbediće dežurstva u subotu, 29. decembra 2018. godine, od 7.30 do 12 časova, a u ponedeljak, 31. decembra 2018. godine radiće produženo do 18.00 časova.
U Fondu na taj način žele da omoguće osiguranicima da blagovremeno podnesu zahtev i ostvare pravo na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << penziju u skladu sa uslovima važećim u 2018. godini.

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje podseća građane da od 1. januara 2019. važe novi uslovi za ostvarivanje prava na starosnu i prevremenu starosnu penziju, a u skladu sa Zakonom o PIO koji je stupio na snagu 1. januara 2015. godine.
Građani koji ispunjavaju uslove za penziju po propisima koji važe u 2018. godini, moraju da prestanu sa radom najkasnije sa 30. decembrom 2018. godine i da podnesu zahtev za penziju najkasnije 31. decembra, što može da se učini lično ili preporučenom poštom.
Podnošenje zahteva 1. januara i kasnije podrazumeva primenu uslova koji važe u toj godini.
U saopštenju Fond podseća da se starosna granica za odlazak u starosnu penziju kod žena pomera za šest meseci, tako da je uslov za žene u 2019. godini 62 godine i 6 meseci života i najmanje 15 godina staža osiguranja.
Do 2032. godine za žene ćer se postepeno pomerati uslovi za penzionisanje u pogledu godina života, da bi od te godine i žene imale uslov za starosnu penziju sa navršenih 65 godina života.
Za muškarce i dalje važe isti uslovi – 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.
Osim ovog osnova za starosnu penziju, osiguranici oba pola mogu to pravo ostvariti sa navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.
Za ostvarivanje prava na prevremenu starosnu penziju, od 1. januara 2019. godine muškarcima će biti potrebno 40 godina staža osiguranja i najmanje 57 godina i 8 meseci života, a ženama najmanje 38 godina i 6 meseci staža osiguranja i 57 godina života.
U ovom slučaju, penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju u toj kalendarskoj godini.
Ukupan iznos umanjenja za prevremenu starosnu penziju maksimalno može da iznosi 20,4 odsto.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PIO fond: Od sledeće godine novi uslovi penzionisanja u Srbiji

Izvor: Beta, 24.Dec.2018

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Srbije danas je saopštio da od 1. januara 2019. važe novi uslovi za ostvarivanje prava na starosnu i prevremenu starosnu penziju.Кako bi se osiguranicima omogućilo da blagovremeno podnesu zahtev i ostvare pravo na penziju u skladu sa uslovima...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.