FOTO, VIDEO: Najmanje 10 mrtvih u protestima protiv penzionih reformi u Nikaragvi

Izvor: Radio 021, 21.Apr.2018, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO, VIDEO: Najmanje 10 mrtvih u protestima protiv penzionih reformi u Nikaragvi

Najmanje 10 osoba je poginulo u protekla dva dana u nasilnim protestima protiv predloženih izmena penzionog sistema Nikaragve.

Reč je o najvećim protestima otkako je predsednik Danijel Ortega pre 11 godina došao na vlast u ovoj siromašnoj centralnoameričkoj zemlji.

Radnike i poslodavce razgnevio je plan prema kojem bi oni morali da izdvajaju veće doprinose za penzioni sistem, a novi zakon uz to predviđa i smanjenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << penzija za pet odsto.

Vlada je izrazila spremnost za dijalog i Ortega će danas formalno pozvati na pregovore, rekla je potpredsednica Nikaragve Rosario Muriljo. Ona je demonstrante uporedila s "vampirima koji traže krv kako bi nahranili svoju političku agendu".

Protesti se održavaju u prestonici Managvi i obližnjim gradovima treći dan zaredom. Demonstrant Huan Bautista kaže da su učesnici protesta protiv reformi i vlade "koja uzima iz džepova svog naroda". On navodi i da je policija za razbijanje nereda brutalno napala demonstrante jer se "diktatoru ne dopada kada narod protestuje".

Istovremeno, studenti Politehničkog univerziteta protestuju zabarikadirani u svom kampusu od četvrtka.

Francuska TV mreža navodi i da je ukinuta frekvencija četiri nezavisne televizije u Nikaragvi nakon što su u četvrtak emitovali vesti i snimke sa protesta.

Predstavnica Kancelarije Visokog komesara UN za ljudska prava Liz Trosel pozvala je vlasti Nikaragve da spreče dalje napade na demonstrante i medije, te da ljudima omoguće da ostvare pravo na slobodu izražavanja i mirno okupljanje. Takođe, demonstrante je pozvala na mirne proteste.



Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.