Izvor: Nezavisne Novine, 13.Sep.2017, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li će Đorđević poslati Mesinu u selektorsku penziju?

Prije 20 godina Aleksandar Đorđević je ostavio Etorea Mesinu i Italiju bez zlata, danas ima priliku da stavi konačnu tačku na njegovu selektorsku karijeru.

Mesina je jedan od najvećih evropskih trenera svih vremena. Četiri puta je osvojio Evroligu uz još 11 nacionalnih titula. Vodio je Virtus, CSKA, Real Madrid...

Posljednjih nekoliko godina je u "drugom planu" kao asistent u NBA ligi (Los Anđeles Lejkersi, San Antonio Sparsi), ali nije odbio poziv domovine da >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << opet predvodi "Azure".

Sa 57 godina polako "usporava", tekući Evrobasket će mu biti posljednji na kojem je selektor jer želi da se potpuno posveti radu u Teksasu, a u srijedu bi mogao da mu bude posljednji meč.

Prvi Evropljanin koji je vodio neki tim na NBA utakmici (2014. Sparse zbog bolesti Popovića) Mesina besplatno vodi italijanski tim, s kojim traži prvu medalju za "Azure" od 2003, a svoju prvu kao selektor svoje domovine poslije pomenutog srebra iz 1997.

Tada ga je u finalu zaustavila Jugoslavija, koju je na parketu predvodio Aleksandar Đorđević. Danas, 20 godina kasnije, Đorđević predvodi Srbiju sa klupe, a upravo su "Orlovi" naredni izazov za "Azure".

Prije početka EP Italiji niko nije davao velike šanse da uđe u borbu za medalje. Posebno nakon što je zbog bizarne povrede odustao Danilo Galinari.

Mesina je ostao na tri zvučna imena i nekoliko "anonimusa". Međutim, pravi trener je sposoban da napravi konkurentan tim bez obzira na imena koja su mu na raspolaganju.

A upravo to je učinio Mesina, sa petoricom momaka koji su bukvalno početnici na ovom nivou igre. Oko jezgra koje čine Belineli-Datome-Meli stvorio je mašinu koja igra drugu najbolju odbranu na prvenstvu, a koja umije da pogodi i desetak trojki na utakmici, što su iskusili Finci u osmini finala.

Međutim, sada je ispred te mašine Srbija, koja iako desetkovana opet ima tim za medalju, tim koji ima snagu u svakoj liniji i koji takođe svoju strategiju bazira na jakoj odbrani. A njegova najveća snaga je kao i kod Italijana selektor.

Kakvo rješenje su Italijani izabrali za Bobana Marjanovića, da li će neko igrati "flaster" na Bogdanu Bogdanoviću, kako limitirati udar pomenutog italijanskog "trougla" – odgovor na ova ključna pitanja dobićemo u okršaj umova pored parketa – Mesina-Đorđević.

Evrobasket, četvrtfinale:

17:45 Grčka – Rusija

20:30 Italija – Srbija

Utorak:

Španija – Njemačka 84:72

Slovenija – Letonija 103:97

(b92)
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.