DA LI SE POMERA STAROSNA GRANICA ZA ODLAZAK U PENZIJU? Otkriveno na koga se odnose izmene zakona i kad počinju da se primenjuju

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Jun.2021, 18:07

DA LI SE POMERA STAROSNA GRANICA ZA ODLAZAK U PENZIJU? Otkriveno na koga se odnose izmene zakona i kad počinju da se primenjuju

Skupština je usvojila izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević je nakon usvajanja izmena Zakona otkrila na koga se tačno izmene odnose, kao i da li će doći do pomeranja starosne grance za odlazak u penziju.

- Planovi za izmene zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju rađeni su u okolnostima pandemije pa su svi parametri morali da budu uzeti >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u obzir, ali novim izmenama neće doći do promena kriterijuma kada je u pitanju zasnivanje prava na penzijsko invalidsko osiguranja - izjavila je Kisić-Tepavčević.

Ona je istakla da je prvi veći zadatak bio da se popravi zatečena situacija i podsetila da je od novembra prošle godine odobrena isplata razlika onim osiguranicima koji su imali smanjenje penzijaali je naglasila da ta izmena mora da bude i trajna, kao i da to mora biti regulisano zakonom.

Govoreći o pomeranju starosne granice za sticanje prava na penziju, ministarka Kisić-Tepavčević je ponovila da je kriterijum za muškarce 65 godina zivota i minimum 15 godina staža, a za žena 63 godine i dva meseca života i 15 godina staža, ali sa dinamikom povećanja starosne granice za žene gde da bi se do 2032. godine one izjednačile sa muškarcima.

- I mi se susrećemo sa trendom starenja kao i ceo svet jer se povećava očekivana dužina života. Prema procenama Eurostata, očekivana dužina života za muškarce iznosi 79,8 godina, a za žene 82,3 godine. Moramo i na tom planu da se borimo da ne bude nikakve diskriminacije prema ženama već da i one i muškarci imaju iste uslove za penzionisanje - ukazala je Kisić-Tepavčević.

Kada su u pitanju dotacije iz PIO fonda, ministarka je ukazala da ove godine imamo najpovoljniju situaciju jer npr. u toku maja nije povučen ni dinar iz fonda PIO, a sve obaveze su isplaćene.

Govoreći o posebnim kategorijama osiguranika, ministarka dr Kisić-Tepavčević je podsetila da su osiguranici poljoprivrednici do sada gubili status osiguranika ukoliko bi se angažovali da rade na privremenim sezonskim poslovima.

- Toga više neće biti i u buduće sezonski radnici neće gubiti svoj status osiguranika poljoprivrednika ukoliko budu radili sezonske poslove. Kada je reč o frilenserima oni su još od 2013. godine prepoznati kao osobe koje samostalno obavljaju svoju delatnost i imali su mogućnost da se prijave. Međutim, oni to nisu radili iako su prepoznati kao samostalna delatnost i za njih važe isti kriterijumi kao i za sve druge samostalne delatnike. To je zato što su to uglavnom mlađi ljudi, na početku karijere koji nisu uvideli da moraju da razmišljaju i o penzionisanju - potvrdila je Kisić-Tepavčević.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.