CG: Majke ponovo protestuju, poručuju da neće odustati

Izvor: VOA, 02.Mar.2017, 17:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CG: Majke ponovo protestuju, poručuju da neće odustati

Nekoliko stotina crnogorskih majki ponovo je u četvrtak počelo protest zbog odluke nove vlade da umanji doživotne naknade korisnicama sa troje i više djece, najavljujući da će narednih dana, na platou preko puta zgrade parlamenta u Podgorici, čekati ostale majke da im se pridruže u protestu.  Majke troje i više djece koje su 15 i više godina bile na birou rada, kao i mnoge od njih koje su se odrekle penzije po osnovu radnog staža, poručile su vladi da neće odustati od svojih zahtjeva. "Ovo je borba svih, a ne samo majki. Svi smo iz jednog razloga ovdje, da vratimo što nam je oteto", poručila je predstavnica majki Željka Savković. "Odustajanja nema i borba se sprema" One traže da vlada povuče izmjene i dopune Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojima se korisnicama za četvrtinu umanjuju naknade stečene prije godinu dana kada je kriza prethodne vlade obezbijedila opoziciji parlamentarnu većinu za uvođenje naknada u Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti. Nekoliko hiljada crnogorskih majki 1. januara 2016. ostvarilo je pravo na korišćenje doživotnih naknada u iznosima od 190 do 330 eura, što je državu trebalo da košta oko 67 miliona eura godišnje. Nova vlada je, uz podršku MMF-a i Svjetske banke, odlučila da umanji naknade i tako uštedi 16 miliona eura godišnje, najavljujući da će korisnicama to kompenzovati drugim oblicima socijalnih davanja, kao i dječjim dodacima. Premijer Duško Marković nedavno je rekao da bi "vlada bila neozbiljna" kada bi poslije samo mjesec dana odustala od svoje odluke o umanjenju naknada, poručujući da ona nije donesena nepromišljeno, već na osnovu ozbiljne analize i u konsultacijama sa međunarodnim finansijskim institucijama. "Mi sa međunarodim partnerima radimo analizu koja treba da sagleda ukupno stanje poreske i socijalne politike, penzionog fonda, i da u toku godine sagledamo mogućnost kreiranja novog pristupa", najavio je Marković i dodao da vlada misli da postoji kvalitetniji i model koji bi omogućio afirmativniji odnos prema natalitetu. Prema nedavnom saopštenju Vlade, predstavici MMF-a u Crnoj Gori poručili su da Crna Gora mora napraviti uštede u rashodima javne administracije, te da naknade za majke sa troje i više djece "proizvode izuzetno opterećenje" za budžet.  
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

(VIDEO) MAJKE ZAIGRALE UŽIČKO ISPRED CRNOGORSKE SKUPŠTINE: Poručile vladi da ne odustaju od protesta

Izvor: Kurir, 02.Mar.2017

...Majke su zaigrale ispred Skupštine, a kolo je snimio funkcioner Demosa Vladislav Dajković koji je to podelio na društvenoj mreži..Kako su ranije poručile neće odustati od zahteva za ukidanje zakona kojim im se smanjuje iznos naknade..Ministarstvo unutrašnjih poslova protest je odobrilo na sedam...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.