BLIC VODIČ Kako da sami sebi uplaćujete doprinose za penziju

Izvor: Blic, 22.Sep.2017, 06:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BLIC VODIČ Kako da sami sebi uplaćujete doprinose za penziju

Građani koji sticajem okolnosti imaju prekid u radnom stažu i ne rade, a imaju novca mogu sami da uplaćuju doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje. Najmanja suma za uplatu doprinosa je 6.095 dinara, a najveća 87.085 dinara.

Prvo zahtev Fondu PIO, pa uplata

Procedura je jednostavna. Zahtev se podnosi Republičkom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje. Status osiguranika se stiče danom podnošenja zahteva, ali izuzetno može se status steći i najranije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 30 dana pre podnošenja zahteva.

- Ukoliko se osoba opredeli za ovakav vid osiguranja bira jednu od 13 osnovica na koju će plaćati doprinose, a koju će izabrati ne zavisi od stručne spreme već samo od finansijskih mogućnosti uplatioca. Doprinosi se uplaćuju uplatnicom na šalterima pošta ili banaka do 15. u mesecu, za prethodni mesec - objašnjavaju u Fondu PIO.

Najniža osnovica iznosi 35 odsto prosečne republičke zarade u prethodnom tromesečju, a najviša pet takvih proseka. Osnovice se usklađuju svaka tri meseca, prema kretanju zarada. Inače, stopa doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje iznosi 26 odsto. Osiguranik može da u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima menja osnovicu, ali je to moguće jedino ako podnese odgovarajući zahtev.

- U ovom kvartalu, najniža osnovica iznosi 35 odsto prosečne republičke zarade iz prethodnog tromesečja 23.446 dinara, a najviša pet prosečnih plata, odnosno 334.945 dinara. Pošto je doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje 26 odsto, to znači da će se mesečni izdatak za uplate doprinosa kretati u rasponu od 6.095 dinara do 87.085,7 dinara - objašnjavaju u Fondu

Osnovice osiguranja (avgust, septembar, oktobar 2017.), Izvor Fond PIO

Prema podacima Fonda PIO trenutno oko 30.500 osoba samostalno uplaćuje doprinose. Prošle godine 15.773 ljudi je podnelo zahtev za uključivanje u obavezno osiguranje.

Zahteve za uključivanje u osiguranje najčešće podnose građani kojima nedostaje staž osiguranja potreban za ostvarivanje prava na penziju. Na pitanje "Blica" koji je prosečan period uplate doprinosa, u Fondu PIO kažu da se periodi razlikuju od mesec do 10 godina i ne mogu da se uproseče, naročito što ima građana koji više puta se uključuju u samostalno plaćanje doprinosa.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Kako da sami sebi uplaćujete doprinose za penziju

Izvor: Kamatica.com, 22.Sep.2017

Građani koji sticajem okolnosti imaju prekid u radnom stažu i ne rade, a imaju novca mogu sami da uplaćuju doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje. Najmanja suma za uplatu doprinosa je 6.095 dinara, a najveća 87.085 dinara..

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.