KAKO JE POSTAO MILIJARDER? Deset nepoznatih činjenica o Ilonu Masku

Izvor: Blic, 14.Avg.2017, 06:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KAKO JE POSTAO MILIJARDER? Deset nepoznatih činjenica o Ilonu Masku

Njegovo ime je neodvojivo povezano s brendovima Tesla, Ibej i Pejpal, ali kako je Ilon Mask zapravo postao milijarder?

1. Ilon Mask želi revolucionarno da izmeni transport. Njegova kompanija “The Boring Company” radi na razvoju sistema tunela za transport brzinom od 1.200 km/h.

2. Hrabrost je nasledio od majke Mej, nutricionistkinje koja povremeno radi kao model i koja se u 65-toj godini ni najmanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ne stidi da se slika gola sa lažnim trudničkim stomakom za naslovnu stranicu časopisa “Njujork”.

3. Dok je bio na koledžu izveo je eksperiment u kome je mesec dana trošio za hranu samo jedan dolar dnevno. Tada je uglavnom živeo od rezanaca, a da bi sprečio nedostatak vitamina C, dodavao je crvenu papriku.

4. Od 2010. do 2016. Mask se dva puta venčao britanskom glumicom Talulom Rajli. Oba puta su se razveli, a njegovo petoro dece je iz prvog braka sa Džastin Mask.

5. Prvu kuću u uglednoj četvrti Los Anđelesa Beler platio je 15 miliona evra. Danas poseduje još četiri vile u komšiluku, a jedna od njih će biti pretvorena u privatnu školu, u kojoj će nastavu pohađati njegovih pet sinova zajedno sa decom prijatelja.

6. Posle samo dva dana na elitnom Univerzitetu Stanford prekinuo je studije fizike kako bi osnovao firmu. Četiri godine kasnije prodao ju je za 19 miliona evra. Osnovao je kompaniju za plaćanje posredstvom interneta, iz koje se kasnije razvio Pejpal. Akcije u preduzeću prodao je 2000. na Ibeju za 150 miliona dolara.

7. Iako mu je ime neodvojivo povezano s kompanijom Tesla, on nije bio njen osnivač, već je investirao u nju. Tek kada joj je tokom finansijske krize 2008. pretila opasnost od bankrota, dolazi na njeno čelo.

8. Epizoda crtanog filma “Simpsonovi” pod naslovom “Mask koji je pao na Zemlju” na podsmešljiv način analizira njegove ideje. Bio je specijalni gost u seriji “Veliki prasak” (The Big Bang Theory), u kojoj je pokazao smisao za humor i glumio sebe kako pere sudove u narodnoj kuhinji.

9. U Holivudu je javna tajna da je Mask poslužio autorima scenarija za “Ajronmen” kao uzor za lik superbogatog, ekscentričnog genija Tonija Starka. U drugom delu, Mask je čak gostovao, a zauzvrat su mogli da snimaju u jednoj od Teslinih fabrika automobila.

10. Mask je godinu dana bio u vezi sa bivšom suprugom Džonija Depa Amber Herd. Raskinuli su u julu ove godine, a Mask tvrdi da su u prijateljskim odnosima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.