Izvor: Radio 021, 21.Okt.2019, 08:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta nas čeka u zemlji i svetu ove nedelje

Ove nedelje u fokusu će biti utakmice Partizana i Crvene zvezde, saslušanje Džulijana Asanža i susret Putina i Erdogana.

Vladimir Zivojinovic/BBCFudbaleri Crvene zvezde

Poslednja nedelja oktobra je pred nama - čeka nas nekoliko važnih fudbalskih utakmica, saslušanje Džulijana Asanža, susret Putina i Erdogana, kao i obeležavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Dana Ujedinjenih nacija.

Srpsko - engleske fudbalske „svečanosti"

Navijači Crvene zvezde i Partizana, dva najveća srpska fudbalska kluba sa nestrpljenjem su čekali nedelju pred nama, jer će timovi za koje navijaju odmeriti snage sa engleskim velikanima.

Najpre će na teren fudbaleri Crvene zvezde koji u utorak u Londonu u trećem kolu grupne faze Lige šampiona gostuju kod Totenhema, aktuelnog viceprvaka Evrope.

Posle pobede nad Olimpijakosom u prošlom kolu LŠ, ekipa koju trenira Vladan Milojević pokazala je da ima kvalitet da se uključi u borbu, makar za treće mesto u grupi, koje garantuje i nastavak takmičenja u Evropi i na proleće.

Fonet

Dva dana posle Crvene zvezde, okršaj sa Englezima imaće i fudbaleri Partizana, koji će u Beogradu dočekati jedan od najvećih klubova na svetu - Mančester Junajted u Ligi Evrope.

Beogradski crno-beli u prva dva kola pružili su veoma dobre partije, nalaze se na liderskoj poziciji u grupi, a duel sa Junajtedom, kojem je zbog loših igara od početka sezone poljuljano samopouzdanje, biće pravi test kvaliteta i karaktera.

Saslušanje AsanžaReutersOsnivač Vikiliksa Džulijan Asanž

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž biće saslušan pred sudom u Londonu.

Asanž je trebalo 22. septembra da bude pušten na slobodu posle služenja kazne od 50 nedelja zbog kršenja uslova kaucije.

Međutim, tad mu je rečeno da će ostati u zatvoru zbog opasnosti da će ponovo pokušati da izbegne da se pojavi pred sudom.

Šta je Vikiliks sve otkrio o Srbiji Tri tačke Erdoganove posete: „Diplomatija“, autoput i turski policajci u Srbiji

Asanž je odslužio kaznu u Britaniji zbog toga što je prekršio odluku o kauciji, a nakon što je sedam godina proveo u ambasadi Ekvadora u Londonu kako bi izbegao ekstradiciju Švedskoj.

Trenutno Asanžu preti ekstradicija u SAD gde se tereti za posedovanje i širenje poverljivih informacija, a ukoliko sud utvrdi krivicu može biti osuđen na 175 godina zatvora.

Konačna odluka o izručenju SAD očekuje se u februaru sledeće godine.

Putin i Erdogan u Sočiju

Dvojica predsednika razgovaraće o situaciji u Siriji nakon turske ofanzive.

Tokom telefonskog razgovora prošle nedelje oni su se izjasnili za nastavak traženja političkog rešenja za Siriju i potvrdili privrženost obezbeđivanju teritorijalnog integriteta te zemlje.

Turska je 9. oktobra počela operaciju "izvor mira" na severu Sirije.

Cilj akcije je, kako navode u Ankari, stvaranje tampon zone duž granice dve zemlje gde bi se vratile sirijske izbeglice, kao i da od svoje granice da udalji sirijske Kurde koje smatra teroristima.

Sirija tursku ofanzivu vidi kao akt agresije, a potez Ankare naišao je na osudu skoro cele međunarodne zajednice.

Rođendan Ujedinjenih nacija Getty ImagesUjedinjene nacije

Ujedinjene nacije slave svoj dan 24. oktobra, u znak sećanja na usvajanje Povelje svetske organizacije, koja je stupila na snagu na taj dan 1945. godine, po završetku Drugog svetskog rata.

Ujedinjene nacije su kada su osnovane imale 51 zemlju članicu u svojim redovima, a danas 193 države imaju predstavnike u zgradi na Ist riveru u Njujorku.

Procenjuje se da je godišnji budžet UN oko pet milijardi dolara, od čega najveći deo odlazi na mirovne misije pod okriljem te organizacije širom sveta.

Najveći donatori budžeta su SAD (22 odsto), Japan (10,8 odsto), Nemačka (7,1 odsto), Francuska (5,6 odsto), Kina (5,1 odsto), Italija (4,4 odsto).

Međutim, Ujedinjene nacije se suočavaju sa novčanim problemima.

Generalni sekretar Antonio Gutereš nedavno je rekao da ta organizacija možda neće imati dovoljno sredstava za isplatu plata zaposlenima u novembru mesecu.

"Naš rad i naše reforme su u opasnosti", poručio je on.

Budžet za 2019. iznosi preko 3,3 milijarde dolara, a SAD, koja uplaćuje 22 posto sredstava, duguje Ujedinjenim nacijama 381 miliona dolara naime zaostalog duga i 674 miliona dolara za aktualni budžet.

Američki predsednik Donald Tramp poručio je kako Vašinton snosi nepravedan teret finansiranja UN-a i zatražio je reformu te institucije.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Večiti derbi,   Zvezda - Partizan,   Fudbal

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.