Šta čeka Partizan u Ligi Evrope

Izvor: RTS, 30.Avg.2019, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta čeka Partizan u Ligi Evrope

Fudbaleri Partizana ostvarili su ogroman uspeh plasiravši se u grupnu fazu Lige Evrope, ali srpski predstavnik ne sme se time zadovoljiti. Grupa i protivnici nisu mačji kašalj, ali mogu im se pokazati zubi i osvojiti bodovi. Cilj je borba za drugo mesto i plasman u nokaut fazu, što direktno utiče na jačanje rejtinga srpskog fudbala na Uefinoj rang listi.
Žrebom u Monaku odlučeno je da će >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Partizan ukrstiti koplja sa Mančester junajtedom, Astanom i AZ Alkmarom. Ešli Kol i Paulo Fereira bili su krojači te sudbine, a prvi utisak je da srpski predstavnik može biti zadovoljan. Najveća "zamerka" su prvi i poslednji šešir.

Iz prvog su se priželjkivali Bazel, Dinamo Kijev, Volfsburg, pa čak i Bešiktaš. Na žalost, ili na nečiju sreću, protivnik iz tog šešira je Mančester junajted
"Crveni đavoli", đavolski teški 
Prva pomisao kada se saznalo da se igra sa Junajtedom, bila je sećanje na davnu, ali nezaboravnu 1966. godinu.  Partizan je upravo protiv engleske ekipe ostvario najveći uspeh u istoriji kluba. U polufinalu Kupa šampiona (sadašnje Lige), crno-beli su pobedom od 2:0 u Beogradu nadoknadili poraz iz Engleske od 1:0 i otšili u finale takmičenja, gde ih je zaustavio Real sa 2:1.
Trostruki prvak Evrope verovatno je i najjači rival iz prvog šešira kojeg je Partizan mogao da izvuče. Crno-beli su izbegli Romu, Arsenal, Sevilju i Lacio, ali će se suočiti sa ekipom koja je Ligu Evrope osvojila pre dve sezone i koja će ponovo pokušati da se Lige šampiona domogne upravo kroz ovo takmičenje.
"Crveni đavoli" napravili su brojne promene u odnosu na prošlogodišnji tim. Nedavno su ih napustili Lukaku i Sančez, koji su pojačali Inter, Smoling je pozajmljen Romi, dok su Valensija i Erera karijere nastavili u ekvadorskom Kitu i PSŽ-u.
Godinama unazad Junajted je trošio na napadače i krila, pa je Solšer naučen primerom Liverpula zahtevao da se pojača linija odbrane, a u rekordnim transferima dovedeni su Megvajer i Van Bisaka.
Nakon sage u trajanju od nekoliko nedelja, Hari Megvajer postao je novi "đavo" i najskuplje plaćeni štoper na svetu (87 miliona plaćeno je Lesteru), dok je Van Bisaka stigao iz redova Palasa u transferu vrednom 55 miliona evra. (Jedini skuplji bek je Kanselo koji je u Siti došao za 65 miliona evra).
U veznom redu najbolji pojedinac svakako je Pol Pogba. Nemanju Matića iz postave je istisnuo mladi Skot Mektominej. Dete Junajteda iskoristilo je prošlogodišnju povredu srpskog fudbalera pred revanš sa PSŽ-om i od tada je gotovo neizbežan igrač Solšerovog tima. Engleski mediji Matića već vide na pozajmici u nekom drugom klubu, ali ostaje da se vidi da li će ga Junajted sačuvati možda upravo zbog dva susreta sa Partizanom.
Najuočljiviju promenu ova ekipa napravila je u napadu. Jedini klasičan napadač Lukaku je napustio tim, a zanimljivo je da je na papiru njegovo mesto zauzeo Marsijal. Francuz ipak često menja mesta sa Markusom Rašfordom, a društvo u napadu u dosadašnjem toku sezone pravi im Danijel Džejms, koji je došao iz Svonsija.
Neće biti iznenađenje ukoliko Junajted na meč sa Partizanom u Beogradu ne izađe sa svim pomenutim igračima. Često ekipe iz prvog šešira na gostovanjima u Istočnoj Evropi pokušaju da u vatru bace mlađe ili ne toliko standardne igrače, tako da se očekuju i nastupi Čonga, Daloa, Pereire, Grinvuda, kao i Lingarda, Freda, Lindelofa...
Astana - tamo daleko
Partizan može biti zadovoljan ekipom iz drugog šešira. Izbegnuti su PSV, Ajntraht, Seltik, Mehengladbah, pa i Kopenhagen, Krasnodar i Jang Bojsi, a izvučena Astana. Ono što je bitno pomenuti za ovaj kazahstanski klub jeste da poseduju kvalitet za respekt, ali da je on u blagom padu u odnosu na pre par godina.
Astanu je 2015. godine do grupne faze Lige šampiona odveo naš Nemanja Maksimović, a naredne četiri sezone proveli su u grupi Lige Evrope, pošto su ih na putu povratka u elitno takmičenje zaustavljali dva puta Seltik i po jednom Dinamo Zagreb i Kluž. Prošle godine se mnogo više očekivalo od njih u grupi sa Kijevom, Renom i Jablonecom koju nisu prošli, a najveći uspeh u pomenutim godinama napravili su pre dve sezone, kada su prošli grupnu fazu u kojoj su igrali sa Viljarealom, Slavijom i Makabijem.
Zanimljivo je da im okosnicu tima čine igrači sa prostora bivše Jugoslavije. Sa Partizanom ih veže Antonio Rukavina, koji je ekipu pojačao iz Viljareala. Na golu im je standardan veteran Nenad Erić, a tu su još i Hrvati Tomasov i Šimunović i Crnogorac Tomašević. Najbolji pojedinac i igrač koji predstavlja najveću opasnost je Rumun Rotariu, kojeg su doveli iz Briža prošle sezone.
Možda i najveću prepreku vezanu za Astanu predstavlja gostovanje, pošto će crno-beli preći skoro četiri hiljade kilometara kako bi igrali sa kazahstanskim predstavnikom. Dve ekipe nikada se nisu sastajale u evropskim takmičenjima. 
AZ - Poznati, neugodni rival...
Poslednji, ali ne i najmanje važan rival u grupi je ekipa AZ Alkmara. Poput Junajteda, Partizan nije najbolje prošao ni sa rivalom iz četvrtog šešira. Priželjkivali su se Ferencvaroš, Vitoria, Oleksandrija, Lugano, LASK, Volfsberg, pa čak i Dudelanž ili Slovan, ali je sudbina izabrala Holanđane.
Dvostruki šampion tamošnjeg prvenstva prošle sezone zauzeo je četvrtu poziciju na tabeli, iza Ajaksa, PSV-a i Fejenorda.
AZ već dugi niz godina za velike svote prodaje najbolje igrače poput Tila, Venghorsta, Jahanbakša, Jansena, ali uspeva da ih za mnogo manje pare nadomesti. Lideri ekipe su im zadnji vezni fudbaler Klasi koji je došao iz Sautemptona i dva krila: Idrisi na levom i Gudmundson na desnom krilu.
Srpska i holandska ekipa sastale su se dva puta 2015. upravo u grupi Lige Evrope, a crno-beli su trijumfovali u oba navrata.
Ono najbitnije je da će nova i mlada ekipa Partizana ove sezone odigrati šest veoma kvalitetnih utakmica protiv odličnih protivnika. Najjači utisak grupe ostavlja to da će Beograd ugostiti velikana evropskog i svetskog fudbala u vidu Mančester junajteda
Partizan iz meča u meč pokazuje napredak u zrelosti i disciplini, pa se očekuje da srpski predstavnik može da se suprotstavi rivalima iz grupe i osvoji određen broj bodova. 
Srbija je jedina zemlja sa Balkana koja može da se pohvali da ima dva predstavnika u evropskim takmičenjima, što ima veliko značenje u bodovnom plasmanu na Uefinoj rang listi.
Takođe, srpske ekipe vraćaju status koje su nekada uživale u Evropi. Gotovo svaki tim želi da izbegne gostovanje u Beogradu, jer zna da se protiv naših ekipa, pred sjajnom atmosferom na stadionima neće naigrati fudbala, već da će za bodove morati da daju svoj maksimum.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.